Primarul comunei Berzasca, despre calculele Guvernului Orban la rectificarea bugetară: „Primarii de altă culoare politică decât cea a puterii au primit praf în ochi”

Dacă administrațiile publice locale conduse de edili-șefi liberali s-au putut bucura de sume consistente în urma rectificării bugetare din luna septembrie, o parte dintre acestea nemaifăcându-și probleme în privința acoperirii cheltuielilor până la sfârșitul anului, nu despre același lucru se poate vorbi în cazul UAT-urilor care nu împărtășesc aceeași culoare politică cu cea a puterii. Se-ntâmplă și în comuna Berzasca, acolo unde infuzia de la nivel național abia dacă acoperă salariile angajaților care fac parte dintr-o categorie specială, fără a mai aduce în discuție partea de cofinanțare a proiectelor în derulare sau banii cheltuiți de primării în contextul epidemiologic.

„La rectificarea bugetară de luna trecută, comunei noastre i-a fost repartizată, de către Ministerul de Finanțe, suma de 250.000 de lei, bani care nu vor reuși să acopere cheltuielile până la sfârșitul anului. Din punctul meu de vedere, repartiția sumelor către UAT-uri nu a fost făcută într-un mod echidistant, în funcție de nevoi. Primarii de altă culoare politică decât cea a puterii au primit praf în ochi, în schimb, la ceilalți a fost lapte și miere. Această sumă este nesemnificativă în contextul în care aveam nevoie de peste un milion de lei pentru a putea încheia cu brio anul în curs”, a explicat primarul comunei Berzasca, Petru Nicolae Furdui.

leader board 728 x 90 px

Referitor la problemele care pot fi soluționate cu ajutorul celor 250.000 de lei, edilul-șef din Clisura Dunării a precizat:

„Vom căuta să asigurăm salariile angajaților care fac parte dintr-o categorie specială și aici mă refer la asistenții personali și la persoanele cu dizabilități, întrucât, după cum bine știți, sumele repartizate de la nivel național, la începutului anului, pentru acest segment, au fost suficiente doar până în luna mai. Nu știu în baza căror criterii, dacă nu politice, au fost făcute calculele de către Guvernul Orban, dar se pare că au uitat de sumele pe care primăriile le-au cheltuit în contextul pandemiei, precum și de partea de cofinanțare a proiectelor în derulare”.

În ideea de a arăta modul defectuos în care au fost repartizate sumele către administrațiile publice locale de către actuala echipă de la Palatul Victoria, primarul Furdui a povestit cum au decurs lucrurile în Guvernarea Dăncilă:

„În luna octombrie a anului trecut, în timpul Guvernării Dăncilă, rectificarea bugetară s-a lăsat cu mari scandaluri în rândul primarilor PSD, cei care îi reproșau în mod expres ministrului Finanțelor, Teodorovici, că nu au primit niciun ban și că edilii altor formațiuni au primit mai mult. Ei bine, eu, chiar în acea perioadă, am fost personal la București, la acea discuție. Îmi aduc aminte când domnul Teodorovici a spus: «Este o formulă, o machetă pe care am trimis-o tuturor UAT-urilor din care rezultă nevoile fiecărei administrații publice locale. Eu nu mă pot să mă abat de la asta, eu nu încalc legea». Astfel, au fost primari PSD care nu au primit nimic. Iată că, atunci, s-a respectat legea, iar, de această dată, sumele repartizate au respectat alte criterii”.