Tensiunile din PNL l-au dezlănțuit pe primarul Caransebeșului, Felix Borcean, care nu mai menajează pe nimeni. Meciul dintre liberali are însă toate șansele să se încheie cu înfrângeri pe linie, pentru toată lumea. Inclusiv pentru sportul din municipiu!
Apropiat al lui Marcel Vela, Ovidiu Chimigeriu, președintele clubului de fotbal Viitorul Caransebeș, e faultat dur de primarul Felix Borcean. Cu un raport de audit în mână, edilul-șef îi cere demisia șefului de la fotbal. Pentru că ar fi driblat anumite prevederi legale! Borcean le are în general cu mingea, lucru pe care îl demonstrează chiar pe teren, dar de data asta, lasă Chimigeriu să se înțeleagă, și-a cam dat cu stângu-n dreptul.
„Având anumite suspiciuni, am comandat un audit intern, realizat de auditorul Primăriei. S-a constatat că beneficiarul fondurilor nerambursabile nu a respectat condițiile prevăzute de legislație. Beneficiarul nu face dovada cofinanțării de 10 la sută din valoarea proiectului, cofinanțarea fiind zero. Ca urmare a nerespectării prevederilor contractuale și legale asumate de beneficiar rezultă un prejudiciu creat bugetului Consiliului Local Caransebeș în valoare de 85.000 de lei, la care se adaugă penalități. În plus, s-a constatat că s-au achiziționat produse alimentare, cât și nealimentare, decontate ca și cheltuieli cu indemnizația pentru efort”, a explicat Felix Borcean.
Primarul spune că, deși legea permite achiziția de alimente, fructe, lactate și miere din banii primiți ca indemnizație de efort, din documentele depuse spre decontare, răsfoite chiar de el, rezultă achiziții de hrană pentru pisici, ceară pentru față, gerovital fiole, apă de gură, suport cu lumânări și altele. Care numai de foame nu țin! „Exemple se mai pot da, dar din ce am verificat, cam 70 la sută din facturi sunt așa!”, a avertizat edilul.
În ciuda atacului cu talpa înainte al primarului Borcean, președintele Chimigeriu vorbește despre simple fumigene, care nu pot să facă rău decât clubului de fotbal, nu lui personal. „Eu, în calitate de președinte, nu stau să verific fiecare bon, fiecare factură pe care sportivii sunt obligați să o aducă spre decontare pentru acea indemnizație de efort, care înseamnă câteva sute de lei pe sună. Sunt persoane calificate, angajate să facă asta. Dacă există astfel de facturi depuse pentru decontare, în care se regăsesc și alte produse decât alimentare, atunci valoarea acelora n-ar fi trebuit decontată sau ar fi trebuit să li se ceară sportivilor alte facturi sau bonuri justificative. E păcat să punem în pericol continuarea activității fotbalistice cu astfel de lucruri”, a afirmat Ovidiu Chimigeriu.
Iar primarul Borcean îi dă în mare măsură dreptate într-un final: „Bonurile trebuiau verificare de un angajat al Direcției Economice din Primărie (n.r. – condusă de Horia Irimia). Nu toată lumea ia bonul de casă. La acel magazin lucra unul dintre fotbaliști. Îndoiala mea e că acei oameni nu au primit banii, sunt 20 de facturi în aceeași zi, eu nu cred că lotul de fotbaliști au fost împreună la supermarket în aceeași zi. Cheltuirea banului public trebuie să fie transparentă!”. Revenind la prima problemă, cea a finanțării clubului de fotbal de la bugetul local, edilul-șef spune că, în lipsa dovezii cofinanțării de minimum 10 la sută din alte surse, activitatea fotbalistică nu mai poate fi susținută de Consiliul Local pe Legea 350. „Domnul președinte ar cam trebui să-și dea demisia, iar cei din Primărie trebuiau să verifice situația de la club, de vericarea atentă depinde finanțarea ulterioară”.
Mingea e la consilierii locali. Chimegeriu are cu ce stinge fumigenele lui Borcean și, cel mai probabil, Caransebeșul va avea Viitor(ul) în fotbalul românesc. Fie el, deocamdată, și la nivel de Liga 4!