Primăriile pun Spitalul din Bozovici pe picioare!

Almăjenii au spital! După un an și jumătate de rugăminți, se pare că dorința oamenilor de a avea din nou un spital în Valea Almăjului a fost îndeplinită. Acest lucru nu era însă posibil fără implicarea autorităților locale din zonă, alături de cele județene.

Pentru că în urmă cu mai bine de un an Spitalul din Bozovici a fost închis în urma unei decizii a Guvernului, locuitorii din cele opt localități din zonă au fost nevoiți să parcurgă 80 de km până la cel mai apropiat spital, și anume la Reșița. Acest lucru nu a fost lipsit de urmări. Pe lângă faptul că economia care trebuia să se facă, potrivit autorităților centrale, s-a transformat în costuri și mai mari, nu puține au fost cazurile în care oamenii au decedat în ambulanță, în timp ce erau aduși la Spitalul Județean de Urgență din Reșița.

”Astăzi se face un act de dreptate pentru locuitorii Almăjului. Durerea a fost mare din cauza lipsei asistenței medicale. Nu a fost ușor, a fost un demers greu. Pentru că o comună nu poate deține, din punct de vedere administrativ, spitalul, am luat inițiativa de a ne asocia în Asociația Consiliilor Locale Sănătate pentru Almăj. Membrii fondatori ai acesteia vor contribui cu o cotizație lunară pentru întreținerea administrativă a acestui spital”, ne-a declarat Iustina Turnea, unul dintre membrii fondatori ai ONG-ului ”Sănătate pentru Almăj”.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Primăriile nu doar că donează lunar bani pentru spital, dar s-au ocupat și de întreținerea acestuia pe perioada când a fost închis. Cu toții trimiteau oameni pentru a face curățenie și reparațiile necesare, iar acum primăriile care fac parte din această organizație cotizează lunar cu suma de 1500 de lei. Consiliul Județean, care este și proprietarul Centrului de Sănătate Multifuncțional din Bozovici, contribuie cu suma de 10.000 de lei la buna funcționare a unității spitalicești. Nici cetățenii nu sunt indiferenți, fiecare familie din cele opt localități membre cotizează cu modica suma de 1 leu pe lună. Deși nu este o sumă mare, gestul oamenilor este de mare folos.

”Spitalul de la Bozovici deservește în jur de 15.000 de locuitori din Valea Almăjului, iar pentru ca toate primăriile să avem un aport la redeschiderea acestuia, am înființat Sănătate pentru Almăj. Toate cheltuielile Centrului de Sănătate Multifuncțional vor cădea pe Primăria de la Bozovici, iar noi nu ne permitem să le achităm pe toate. Tocmai de asta ne-am asociat, ca să nu se închidă din nou, a spus primarul comunei Bozovici, Adrian Stoicu.

În prezent, Spitalul Județean de Urgență din Reșița, în subordinea căruia funcționează Centrul de la Bozovici, decontează serviciile unui medic internist, a două asistente, precum și o parte din medicamente. Pentru că spitalul are nevoie și de alte cadre medicale, ONG-ul Sănătate pentru Almăj a mai angajat pentru moment un medic chirurg care stă la dispoziția Centrului pentru eventualele urgențe chirurgicale, dar s-a luat deja legătura și cu alți medicii rezidenți care ar fi interesați să vină la Bozovici. Pentru ca unitatea medicală să funcționeze la capacitățile și nevoile minime ale cetățenilor din zonă, ar mai fi nevoie de cel puțin doi medici, și anume de pediatrie și de ginecologie.

”O rezolvare posibilă este acest ONG. Le mulțumesc primarilor că au înțeles că trebuie să se asocieze. Vor trebui să se gândească de acum să le ofere avantaje medicilor pentru a-i atrage să vină la Bozovici”, a ținut să precizeze Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

”Sănătate pentru Almăj” este formată de primăriile din localităților Bănia, Bozovici, Dalboșeț, Eftimie Murgu, Lăpușnicu Mare, Lăpușnicel, Prigor și Șopotul Nou. Cu toții speră ca, prin eforturile pe care le fac, să reușească ca în doi ani să redeschidă Spitalul din Bozovici așa cum trebuie, cu toate utilitățile necesare.

banner 970 x 250

Comments

  1. dan-aliosa ulici says:

    FELICITARI Andreutza pentru articol !!!
    azi nu-l atac pe frunzaverde ca a facut un lucru bun…DOAMNE AJUTA !!!