Cele mai multe dintre primăriile din judeţul Caraş-Severin dau dovadă de superficialitate în ceea ce priveşte pregătirea planurilor pentru situaţii de urgenţă.
Afirmaţia a fost făcută de Titus Susan, inspector şef al ISU Semenic, la cea mai recentă şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, desfăşurată cu ocazia analizării activităţii pe prima jumătate a anului.
„În pofida ajutorului acordat de reprezentanţii ISU Semenic al judeţului Caraş-Severin, în cele mai multe cazuri, primăriile din Caraş-Severin au tratat cu superficialitate întocmirea acestor planuri locale, astfel că, în prezent, nu se poate spune cu exactitate care sunt dotările reale existente la nivel local. Mă refer aici la motopompe de evacuat apa, la saci cu nisip şi aşa mai departe”, a afirmat Titus Susan, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Semenic al judeţului Caraş-Severin.
O altă problemă care induce în eroare priveşte încadrarea cu personal a Serviciilor voluntare. Titus Susan explică faptul că în situaţiile transmise apar zeci de oameni, iar în realitate, nu există decât câteva persoane care pot participa la intervenţii.
Nici în ceea ce priveşte participarea la cursurile de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, nu se prea ‘înghesuie’ nimeni.
“De exemplu, la Craiova, unde s-au desfăşurat asemenea cursuri şi la care ar fi trebuit să participe până acum 25 de primari, viceprimari sau secretari de primării, doar cinci s-au prezentat”, a subliniat inspectorul şef al ISU Caraş-Severin.
La rândul său, prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu, a precizat că fără intervenţia celor de la ISU Semenic, lucrurile ar fi putut degenera în Caraş-Severin, după ce au fost înregistrate, în primul semestru al anului, zeci de avertizări meteorologice şi hidrologice, ninsori abundente, precipitaţii şi scurgeri de pe versanţi, sau creşteri de debite.
“Intervenţiile celor de la ISU Semenic au fost deosebit de importante, la timp şi cu succes, astfel încât, în Caraş-Severin, nu am avut victime. Bugetul instituţiei, însă, a fost afectat. Vom discuta cu reprezentanţii primăriilor din judeţ, pentru că, din păcate, serviciile de voluntari nu sunt pe deplin funcţionale. Dacă aceste servicii ar fi puse la punct, s-ar putea interveni mult mai repede”, a declarat prefectul de Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu.