Cadastrarea de tip fonduri europene a adunat la Timișoara primarii din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mehedinți și Timiș, precum și directorii oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară din cele cinci județe. Ordinea de zi: cadastrul realizat din fonduri europene și informarea corectă a cetățenilor. Întâlnirea a fost organizată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, cu scopul de a mobiliza comunitățile.
Primarii de comune joacă rolul de mediatori între mersul bun al cetățenilor spre beneficiile cadastrării din fonduri europene. Astfel, primarii au obligația de a informa cetățenii și reprezentanții instituțiilor publice care dețin imobile în cadrul unităților administrativ-teritoriale. Tot primarii vor realiza o expertiză a situației comunelor, deschisă pentru a fi consultată de cetățeni. Fondurile europene de care dispun cetățenii pentru înregistrarea proprietăților sunt nerambursabile.
Luna viitoare ANCPI va iniția acest tip de procedură în 246 de localități. Tot în luna martie, ANCPI va realiza o consultare de piață pentru stabilirea unui preț corect pentru finanțarea lucrărilor de cadastru. În continuare, persoanele fizice și juridice autorizate să execute astfel de lucrări vor putea participa la licitație grație Programului Operațional Regional 2014 – 2020. Se așteaptă ca procedurile să fie extrem de simplificate față de ceea ce prevede legea.
Ce trebuie să știți și ce transmit cei de la ANCPI
„În situația în care nu pot fi identificați deținătorii de drept, imobilul va fi înscris, provizoriu, în proprietatea unităților administrativ-teritorială, pentru a fi adus în circuitul civil, iar, ulterior, cetățenii pot solicita modificarea înscrierilor respective în baza actelor de proprietate. Dacă există diferențe între suprafața din acte și cea măsurată, în cartea funciară va fi înscrisă suprafața reală, din teren. De asemenea, realizarea cadastrului rezolvă problema succesiunilor, întrucât moștenirile succesive fac obiectul înregistrării sistematice și nu implică niciun cost pentru cetățeni. Este extrem de important ca toți cei implicați să comunice și să coopereze, pentru ca România să poată accesa fondurile europene destinate realizării cadastrului în toate cele 660 de comune incluse în Proiectul major”, a precizat Laurențiu Blaga, președinte, directorul general al ANCPI.
Proiectului major are drept scop realizarea cadastrului general în 660 de comune, până în anul 2023. În proiect intră peste 5.700.000 de hectare din 660 de comune situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 313.000.000 de euro, din care 270.000.000 reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, iar 47.000.000 de euro cofinanțare de la bugetul de stat.
Totodată, primarii au expus problemele pe care le întâmpină în cadrul acestui proces și au solicitat soluții de la specialiștii prezenți la întâlnire. ANCPI va continua să organizeze asemenea întâlniri de lucru, iar următoarea întâlnire are loc în 5 martie la Iași. Mai multe informații despre proiectul „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” puteți afla online aici.