Conducerea Aquacaraș a atacat dezinteresul manifestat de edilii din mediul rural pentru accesarea proiectelor europene privind alimentarea cu apă și canalizarea. La rândul lor, primarii spun că nu vor să facă afaceri cu electoratul.
Conducerea societății reșițene a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a adus în atenția publică faptul că mai mulți primari din județ au refuzat finanțări consistente pentru comunitățile locale.
,,Comunele în cauză sunt: Zăvoi, Bozovici și Vama Marga. Numai pentru comuna Bozovici proiectul ar fi valorat 18 milioane de euro. La Zăvoi comunitatea ar fi beneficiat de 5 milioane, iar la Vama Marga valoarea ar fi fost ceva mai mică. Primarii trebuie să știe că interesul este al comunităților, nu al persoanelor”, a spus Dan Petrescu, în cadrul conferinței de presă susținută joi, la sediul societății.
Directorul Anatoli Liber a subliniat faptul că există o serie de criterii care trebuie respectate pentru accesarea banilor europeni la acest capitol, ceea ce a dus la propunerea de asociere a mai multor comune. ,,POS 2 a intrat în analiză, iar finanțarea va ajunge în Caraș-Severin. Pe lângă orașe, mai sunt și o serie de comune care figurează pe listele noastre. Unele localități vor beneficia de apă, altele de apă și canalizare. Reșița a pierdut o finanțare de 42 de milioane de euro întrucât și Primăria Reșița și-a retras proiectele pentru cele 4 localități din jur. Și-a asumat rezolvarea prin finanțări guvernamentale. Eu spun că e păcat, dar aceasta a fost dorința lor. Finanțarea ar fi fost asigurată, iar eu cred că au dat pasărea din mână pe cea de pe gard”, a spus directorul Aquacaraș.
Ce spun primarii?
Edilii acuzați explică la polul opus faptul că localitățile pe care le conduc sunt sărace, iar oamenii nu își permit să plătească 6 lei/mc de apă, în contextul în care la ora actuală este de doar 2 lei. În plus, invocă faptul că e campanie electorală.
“Ei nu au putut să îmi garanteze că prețul pe metru cub poate să rămână la 2 lei. Ei vor să pape niște bani, dar nu îmi garantează că mențin prețul. Le-am spus să garanteze că păstrează prețul constat și eu accept lucrarea. La țară nu și-ar fi permis lumea să dea atâția bani. Fac eu pe bani europeni proiectul, costurile să rămână la fel, mai ales la țară. Oricum, în comună au fost o singură dată, discuțiile au fost superficiale, nu au fost convingători. Mai mult decât atât, nu au de unde să știe că lucrarea mea se face cu 8 milioane de euro, dar noi am evaluat-o la 2 milioane la Bozovici. Ei nici nu știu ce ar fi trebuit să facă la Bozovici și fac astfel de afirmații. Eu am trecut de la PNL la PSD și e subiect de campanie”, a spus primarul Adrian Stoicu, edilul-șef al comunei Bozovici.
Și la Zăvoi, primarul a contracarat acuzele oficialilor Aquacaraș. ,,Nu este adevărat, Consiliul Local a refuzat, dar ei au vrut să preia rețeaua de apă și să pună 6 lei mc de apă, or la țară nu se poate așa ceva. Va ieși lumea în stradă. Acum e 1,80/mc. Au trimis și adresă în sensul acesta (N.R. să cedeze rețeaua). Le-au spus că le-o cedăm, dar prețul l-au estimat între 5 și 6 lei”, a declarat Ion Scorobete.
,,Avem alimentarea cu apă, canalizarea e începută, e gata în proporţie de 50 la sută. Ei vroiau să le dăm lor aceste obiective, să le administeze ei, că eu nu ştiu să iau 6 lei la metrul cub, eu iau 2 lei. Le-am spus că eu nu pot să fac aşa ceva, că nu sunt de acord. Dacă le finanţa Aquacaraş nu aveam ce spune. În masterplan spuneau că sunt incluse şi Băuţar, şi Bucova şi că din cauza mea nu se pot face investiţii acolo. Eu le-am spus că pe teritoriul comunei Marga le punem teren la dispoziţie prietenilor de la Bucova pentru staţia de epurare. Dar cum să le predăm apa şi canalizarea făcute de noi pe fonduri guvernamentale celor de la Aquacaraş?!”, a declarat și Beg Nicolae, primarul de la Marga.
Rămâi cu Express de Banat, vezi cum comentează primarul Reșiței acuzele societății reșițene!