Primarii s-au asociat. Vor gaz pe ruta Reșița – Oravița!

Peste 20.000 de locuitori ar beneficia de unul dintre cele mai valoroase proiecte de infrastructură implementate în zonă. Cinci administrații sunt interesate să stopeze tăierile ilegale de lemn și să aducă civilizația în casele oamenilor.

Cel mai important efect însă ar fi că potențialii investitori nu ar mai ocoli localitățile din cauză că nu beneficiază de condiții minime pentru afacerea lor, așa cum s-a întâmplat în trecut atât la Oravița, cât și la Lupac. În plus, s-ar stopa tăierile ilegale de masă lemnoasă, iar oamenii ar beneficia de un minim confort și de civilizație la capitolul de încălzire a locuinței, mai ales cei care locuiesc la bloc în orașul Oravița. În localitate, imobilele sunt afumate, în apartamente sunt improvizate instalații fără coș, care până una alta pun în pericol viața oamenilor.

primari

Într-o primă etapă, astăzi, primarii celor 5 localități vizate, Oravița, Grădinari, Ticvani, Goruia și Lupac, s-au întâlnit pentru un acord de principiu. Aceștia sunt conștienți de faptul că unitățile administrativ-teritoriale pe care le conduc ar fi trebuit să beneficieze deja de astfel de condiții. “A existat o conductă în trecut pentru alimentarea cu gaz a orașului, dar fosta administrație a vândut-o la fier vechi. Este nevoie de analize și de soluții, proiectul are mai mari șanse de reușită dacă suntem mai multe localități care să ne asociem. Este vorba despre cinci unități administrative-teritoriale care am avea avantaj în fața Uniunii Europene pe ciclul de finanțare 2014-2020. Dacă un astfel de proiect s-ar putea concretiza, am avea avantaje pe linie economică, pentru că vor veni clar investitori. Fără alimentare cu gaz nici măcar nu au stat de vorbă cu noi. Ar ajuta și oamenii de la blocuri, unde deocamdată nu există decât încălzirea cu lemn. Burlanele sunt scoase pe geam pentru că nu există coșuri, vom scăpa și de barăcile construite inestetic. Practic, ar fi vorba despre o stare de normalitate pe care acum nu o avem”, a declarat primarul Oraviței, Dumitru Ursu.

Investitori alungați și de la Lupac

Probleme similare cu investitori care au refuzat să își deschidă afacerea din cauza lipsei alimentării cu gaz au fost și la Lupac.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

lupac„Noi am purtat discuții cu o firmă din Croația care a intenționat să deschidă o turnătorie în comună pentru centrale, uși, cuptoare, dar proiectul a eșuat din această cauză. Suntem conștienți că mai e cale lungă până la implementarea unui astfel de proiect, dar ar fi vital pentru oameni, pentru administrație și pentru păduri, că s-ar stopa tăierile ilegale”, spune Marian Vlasici, edilul-șef al comunei Lupac.

Asocierea este susținută și de Grădinari. Consilierii locali Ionuț Petrovan și Sandu Păsărică, ambii prezenți la întâlnire, susțin proiectul. „Reacțiile sunt pozitive în comună, dar e cert că este vorba despre studii care trebuie făcute în prealabil”, a spus Petrovan.

Din estimările inițiale, un astfel de proiect ar valora cel puțin 25.000 de euro, după care alți bani ar urma să fie alocați pentru studii de fezabilitate. Ulterior, pentru elaborarea documentului care să aducă finanțarea ar fi nevoie de alte costuri, dar până atunci intenții există. Despre întâlnirea de astăzi vor fi înștiințate și consiliile locale, dar și locuitorii celor cinci unități administrative.

„Toți primarii își doresc să concretizeze inițiativa aceasta și, practic, căutăm soluții să aducem conducta de la Reșița până la Oravița”, a explicat Dumitru Crăciun, edilul-șef al comunei Goruia.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200

Comments

  1. gazpromu says:

    S-au adunat la ceas de alegeri sa vorbeasca aiurea despre ce trebuia sa faca pana acum si ce n-or sa faca in vecii vecilor, norocul nostru cu presa aservita si prezenta la protocolul de dupa. Daca toti astia or sa fie in stare sa lege doua conducte, promit sa-mi fac abonament expres la fituica online cu reclame de (la) primarii si institutii de stat. Bravo !

  2. VASILIU MIRCEA PAUL says:

    Cred că ne încurcăm în cuvinte: dacă se face un ”proiect”, pentru ce mai e nevoie de ”studiu de fezabilitate” ? Adică proiectul nu conține și ce-i ”fezabil” ? Sau, de fapt, o fi vorba de ceva între un ante-ante-proiect și un simplu proces-verbal prin care primarii se pun de acord asupra susținerii întregii lucrări ? Nu de alta dar chestia cu tăierea pădurilor și alungarea investitorilor străini sînt chestiuni foarte serioase.

  3. zz top says:

    Primarul Oravitei este un mare trombonist…Din toate vorbele in vant care le tot spune,s-a ales praful.Mai lasa-ne cu astfel de minciuni. Se va baga gaz,cand va zbura porcul!!!!!

  4. colombo says:

    Minciuni,minciuni si iar minciuni tipic PSD.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/