Primarii s-au asociat. Au acces la zece milioane de euro pentru o zonă turistică axată pe pescuit în Clisura Dunării!

Edilii-șefi din șase localități din zona de sud a județului au bătut palma după ce au ajuns la concluzia că pot obține fonduri importante pentru dezvoltarea turismului, dacă se raportează la pescuit. Șansa acestora este că zona de Clisură este unică în Caraș-Severin, astfel că avantajul este de necontestat.

În acest sens, toată lumea a fost de acord să înființeze Grupul Local pentru Promovarea Dezvoltării Integrate a Zonei Pescăreşti Clisura Dunării. Inițiativa a plecat de la societatea civilă, mai exact de la Fundația Dunărea și Asociația Dunărea, cu sprijinul Primăriei Moldova Nouă. Instituția publică, în calitate de solicitant, a depus la Autoritatea de management programul operațional pescuit Timişoara cererea pentru obţinerea finanţării în scopul consolidării grupului local de acţiune în pescuit.

În plus, este gata și o strategie, care ar putea obține o finanțare de 25.000 de euro. În baza strategiei se pot atrage proiecte consistente care să vizeze localitățile Moldova Nouă, Socol, Pojejena, Coronini, Sichevița și Berzasca, limita maximă fiind de zece milioane de euro.

Din grupul de acțiune, pe lângă primării, mai fac parte și firme locale, ONG-uri, dar și cele două asociații de pescari din Divici și Coronini.

„Primul pas important s-a făcut şi sperăm să continuăm cu echipa care s-a implicat în activităţile de constituire a FLAG. Este un mare câştig pentru Clisura Dunării din Caraș-Severin, care are șansa dezvoltării socio-economice”, a declarat Corneliu Martin, președintele Asociației Dunărea, pentru Express de Banat.

Care sunt beneficiile?
Cele două asociații de pescuit, din Divici și Coronini, vor beneficia de dezvoltarea de producție a pescuitului. Acestea vor putea fi dotate cu bărci și instalații de prelucrare a peștelui. Acvacultura va ocupa un loc central în zonă, iar refacerea potențialului piscicol  al Dunării prin repopularea cu sturioni ar fi o preocupare centrală a grupului nou constituit. De asemenea, s-ar putea construi pensiuni cu specific pescăresc și un muzeu al pescuitului în Clisură. Și dezvoltarea ecoturismului în Insula Ostrov ar ocupa un loc central în activitățile ce pot atrage finanțare în contul celor zece milioane de euro.

În cazul în care strategia nu primește finanțare de la autoritatea de management, partenerii în proiect au decis să o finanțeze din resurse proprii. În orice caz, drumul spre finanțare este sigur. Astfel că în sudul județului toată lumea muncește intens în acest sens!

FOTO: WWW.ICI-COLO.RO

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/