Primarii penali lasă localitățile fără conducere!

Tot mai mulți edili-șefi ai orașelor și comunelor din Caraș-Severin fie demisionează din funcție, fie sunt suspendați prin ordinul prefectului Nicolae-Miu Ciobanu.

Deși mandatul primarilor expiră de-abia în urma alegerilor locale, scaunele din fruntea primăriilor se eliberează pe bandă rulantă. Cu o frecvență extrem de mare, reprezentantul Guvernului în teritoriu semnează ordine de suspendare din funcții ale primarilor cărășeni. Cel mai recent caz a fost al lui Mihai Stepanescu, dar care și-a înaintat demisia înainte ca prefectul să ia o altă măsură. În aceste zile, și primarul comunei Lăpușnicel părăsește fotoliul de primar, dar nu se lasă doborât de ANI, ci continuă procesul cu instituția. Canea pleacă de la cârma administrației publice locale, după ce Curtea de Apel Timișoara nu i-a dat câștig de cauză. Acesta a cerut în zadar anularea actului emis de Prefectură, care l-a trimis la plimbare.

Potrivit soluției pe scurt, instanța „respinge cererea formulată de reclamantul Canea Ilie în contradictoriu cu pârâtul Prefectul Judeţului Caraş-Severin, având ca obiect suspendarea executării Ordinului nr. 189/24.07.2015 emis de pârât, până la soluţionarea definitivă a cauzei”.

Prin urmare, Ilie Canea va respecta soluția Curții de Apel, însă procesul cu Agenția Națională de Integritate va continua.

Prefectul Nicolae Ciobanu explică ce l-a motivat să elibereze documentul. „Ordinul a fost emis prin nerecurare, adică nedepunerea în termen a recursului la raportul de evaluare al ANI. Așa s-a ajuns la încetarea mandatului de primar. Ordinul prefectului a fost atacat, a fost repus pe funcție, dar prin soluția dată acum de Curtea de Apel Timișoara va trebui să părăsească primăria, prin încetarea mandatului înainte de termen. Dacă mai are vreo procedură de făcut la Înalta Curte de Casație și Justiție să aștepte rezultatul instanțelor“, a precizat prefectul Ciobanu.

Reamintim că potrivit raportului de evaluare al ANI, „Ilie Canea a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă și penală, întrucât, în perioada exercitării funcției de primar, a semnat un contract de concesionare cu societatea în cadrul căreia persoana evaluată deține calitatea de asociat, începând cu data de 25 noiembrie 2011, realizând, astfel, un beneficiu indirect pentru sine. Prin semnarea contractului de concesionare, persoana evaluată a obținut un preț mai mic decât valoarea orientativă pe piață la nivelul anului 2011, respectiv aproximativ 80 – 100 Euro/m2, prezumându-se, astfel, beneficiul pentru sine. Mai mult decât atât, prețul chiriei nu a fost modificat de la semnarea contractului până în prezent, neexistând acte adiționale încheiate la contract“.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/