Primarii din Caraș-Severin, urecheați! „Uită că trebuie să fie administratori ai localităților și să se pună la dispoziția cetățenilor care i-au votat!”

Una dintre cele mai mari probleme ale județului Caraș-Severin este cea referitoare la deșeuri. Multe localități ignoră acest aspect și nu fac altceva decât să caute vinovați, dar nu și soluții pentru rezolvarea problemei gunoiului. Așa se face că amenzile din 2016 au ajuns la 1,9 milioane de lei!

Comisariatul Județean Caraș-Severin al Gărzii Naționale de Mediu urechează autoritățile locale. Și asta din cauza nepăsării pe care o manifestă în raport cu problema stringentă a gunoiului. Anul trecut, în Caraș-Severin au fost identificate 27 de locații folosite ca terenuri pentru depozitarea ilegală a deșeurilor. În total, 4.510 metri pătrați!

Chiar și societatea Brantner care se ocupă cu activitatea de salubritate în Reșița a fost amendată, după ce au fost descoperite o serie de nereguli care puneau în pericol sănătatea cetățenilor. „Nu au transportat deşeurile numai la instalaţii autorizate pentru efectuarea operaţiunilor de tratare și nu au colectat, transportat și stocat separat diferitele categorii de deşeuri periculoase, astfel încât să se poată asigura un grad ridicat de protecţie a mediului şi a sănătăţii populaţiei”, se arată în informarea Comisariatului Județean Caraș-Severin al Gărzii de Mediu.

Colectarea selectivă pare în continuare un subiect necunoscut, atât la nivelul autorităților, cât și al cetățenilor. „Din păcate, prevederile legale în vigoare şi controalele din partea Gărzii de Mediu nu au reuşit să aducă lucrurile pe un făgaş normal, de ţară europeană a secolului 21. La această dată sunt foarte puţine localităţi în care cetăţenii dispun de o infrastructură rezonabilă de colectare separată a deşeurilor la sursă. Această infrastructură trebuie pusă la dispoziție de către autorităţile locale, prin operatorul local de salubritate, împreună cu reguli de utilizare a acestora, precum şi un calendar de ridicare a acestora și informaţii privind modul de utilizare”.

În anul 2016, în urma controalelor efectuate de comisarii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Caraş-Severin au aplicat 198 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.894.500 lei, dintre care 69 de avertismente și 129 de amenzi contravenţionale. 106 au fost achitate integral. Pentru nerespectarea gestiunii deșeurilor, depozitarea lor necontrolată, pe neconformităţi la transportul lor, amenzile contravenţionale aplicate s-au ridicat la 715.000 de lei, procentul fiind de 40 % din cuantumul tuturor amenzilor.

Concluzia Comisariatului Județean Caraș-Severin a fost că reprezentanţii U.A.T –urilor nu dau o importanţă suficientă respectării legislaţiei de protecţie a mediului, și nici curăţeniei în localităţile pe care le administrează.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/