Taxa de depunere a deșeurilor, o problemă națională! „Nicio primărie din țară nu a prevăzut bani pentru această taxă!”

O  lege intrată în vigoare în acest an impune o nouă taxă. Este vorba despre taxa de depunere a deșeurilor. Administrațiile locale din întreaga țară au mari bătăi de cap, întrucât acestea nu au prevăzut bani în buget pentru achitarea acestei taxe, potrivit Comisariatului Județean Caraș-Severin al Gărzii de Mediu.

Nicio administrație locală din România nu a prevăzut bani în buget pentru achitarea noii taxe de depunere a deșeurilor. Afirmația aparține Comisariatului Județean Caraș-Severin al Gărzii de Mediu. Chiar dacă, în opinia instituției, noua taxă este de bun augur, aceasta va da mari bătăi de cap administrațiilor locale, întrucât, inevitabil, se va ajunge la majorarea prețului pentru gunoi pe care îl plătesc în prezent cetățenii. „Scopul taxei de depozitare nu este acela de a împovăra cetăţeanul cu o taxă în plus, ci de a-l responsabiliza şi a-l face parte dintr-un sistem în care refolosirea şi reciclarea deşeurilor pe care acesta le produce sunt prioritare. În Uniunea Europeană, cetăţeanul plăteşte cât gunoi produce: produce puţin – plăteşte puţin, produce mult – plăteşte mult. La noi, cetăţeanul produce cât gunoi vrea şi plătește pentru el puţin sau în majoritatea cazurilor, deloc. Fiindcă deşi taxa de depozitare va fi plătită de administratorul depozitului de deşeuri, ea se va duce în cascadă, cum este și normal către operatorul de salubritate, către bugetul primăriei și fireşte către cetăţean”.

Premizele ca această lege să rămână în vigoare sunt sumbre, în opinia comisarului-șef Gheorghe Muntean. „Adoptată prin lege, această taxă de depozitare are toate premizele să fie amânată din nou, în condiţiile în care nicio primărie din ţară nu are prevăzut în bugetele aprobate deja capitole pentru acoperirea acestei taxe”.

banner 970 x 250
tm4ua media express de banat (100x1000px)