Primarii de orașe aprobă un singur tur de scrutin. Ce spun despre Consiliul Județean?

Parlamentarii au modificat legea privind alegerea primarilor și a președinților de consilii județene. Edilii-șefi din Caraș-Severin spun că sunt avantaje și dezavantaje, iar dezbaterea generată de noile schimbări poate fi una amplă.

Potrivit noii decizii, edilii-șefi ai localităților sunt aleși dintr-un singur tur de scrutin, în timp ce președintele Consiliului Județean nu mai primește votul direct al cetățenilor, ci este votat de consilierii județeni.

stepanescu_okPrimarii orașelor din Caraș-Severin sunt de acord cu schimbarea legii, dar spun că efectele se vor vedea în timp. În viitor, se va stabili dacă cele adoptate sunt bune sau rele. „Teoretic, cred că e mai bine, în sensul că poate fi vorba despre respectarea unei strategii. Vom vedea ce se va întâmpla! La primari este mai simplu, altfel decât la alte instituții, pentru că este vorba de implementarea anumitor proiecte. La Consiliul Județean, vom vedea cât de bună este măsura, dar la primari poate fi o decizie adecvată! Putem vorbi chiar de o economie în organizarea alegerilor, perioada de campanie fiind mai scurtă. Important este ca cine iese primar, ajutat de consiliul local, să implementeze proiectele aprobate în trecut, pentru că altfel s-ar prelungi termenele de execuție și ar fi păcat!, este de părere primarul Reșiței, Mihai Stepanescu.

matei lupu Lucrurile sunt văzute similar și din Clisura Dunării, unde primarul Matei Lupu spune că este de acord cu orice decizie luată, atât timp cât se respectă legea. La primari, este bine cu un singur tur, dar la Consiliul Județean, președintele ar trebui ales prin votul direct al oamenilor pentru o mai mare legitimitate. “Sincer, pentru mine este același lucru. Am participat pe ambele modele la alegerile locale. Și în 2 tururi și dintr-unul! La Consiliul Județean aș fi preferat varianta votului direct, dar probabil că sunt unii mai deștepți decât noi care au decis asta. În interiorul Consiliului Județean pot începe jocurile politice, plus că nu mai există stabilitate. Există avantaje și dezavantaje. Noi suntem puși aici să respectăm legea!, spune Matei Lupu, primarul orașului Moldova Nouă.

Sunt încurajate jocurile de culise!

În Valea Bistrei, nu pare a fi moral ceea ce se întâmplă!

luca_malaiescu_interviu„Din punct de vedere moral, nu mi se pare correct, pentru că 50 la sută plus 1 reprezintă majoritatea. Nu e corect ca un primar să fie ales cu 30 la sută. Primarii aflați în funcție au avantaj pentru că orice primar în funcție pleacă cu un avantaj de 10-15 la sută. Datorită faptului că ești la primărie, lucrezi cu oamenii! Moral, 50 plus 1 la sută ar fi reprezentat majoritatea. Sunt și avantaje, datorită faptului că nu se mai consumă atâția bani. Ar trebui gândit foarte bine ca toate alegerile să aibă loc la aceeași dată. La noi, an în an suntem tot în alegeri. În loc să ne ocupăm de probleme, ne ocupăm de alegeri!, a precizat primarul Luca Mălăiescu, edilul-șef al orașului Oțelu Roșu.

Referitor la alegerea președintelui de consiliu județean prin vot indirect, acesta spune că nu i se pare firesc. „Fiind consilier județean cu ani în urmă, am prins legea tot în sistemul acesta și stiu ce presiuni, intervenții și telefoane s-au dat. Există posibilitatea să se întâmple același lucru și nu este firesc!, a concluzionat Luca Mălăiescu.

gheorghe_romanuGheorghe Românu, primarul Aninei, este de acord cu ceea ce se decide la nivel central. „Pentru primarii în funcție este bună reglementarea. Așa a fost și în trecut! Din punctul meu de vedere, ceea ce se hotărăște e bine hotărât!, a spus edilul-șef pentru Express de Banat.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/