Acces mai ușor la documentele din Arhivele Naționale ale Statului!

Din această perioadă persoanele interesate de actele oficiale deținute de Arhivele Naționale ale Statului nu mai trebuie să depună cereri la registratura instituției pentru a intra în posesia actului solicitat. Potrivit directorului Arhivelor Statului filiala Caraș – Severin, Ovidiu Roșu, toată munca se poate face din fața calculatorului.

Și asta, pentru că s-a finalizat proiectul „Sistem Informatic Integrat pentru gestiunea serviciilor oferite clienţilor Arhivelor Naţionale”, finanţat din Axa Prioritară 3 „Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public”, Domeniul Major de Intervenţie 2 „Dezvoltarea şi Creşterea Eficienţei Serviciilor Publice Electronice”.

Procedura este simplă: Depunerea cererilor în vederea eliberării de copii, extrase şi certificate se poate face numai după crearea unui cont în portalul ANR, operaţiune care se efectuează gratuit.

Pentru obținerea contului în portalul ANR, se transmite un e-mail pe adresa: admin.portal@arhivelenationale.ro. După trimiterea mesajului se vor primi pe adresa de e-mail datele de activare a contului de utilizator în portal.

În baza contului, se pot depune cereri și se poate verifica stadiul în care se găsește solicitarea. De asemenea, se pot vedea fondurile și colecțiile deținute, iar cercetătorii pot să facă comenzi pentru sala de studiu de acasă.

Sistemul funcţionează în următoarele sedii ale Arhivelor Naţionale: Municipiul Bucureşti şi judeţele Braşov, Cluj, Iaşi, Timiş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dolj, Galaţi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava și Vâlcea.

Comments

  1. Ppa says:

    In tarile cu democratie autentica aceasta cale de a activa arhiva nationala se face imediat. Ti se elibereaza un card cu datele tale si ai o parola si acces la calculator. Instantaneu. Aici democratia se livreaza cu picatura. Si evident nu exista colocvii unde se dezbat diferitele teme de interes local, regional, national. Romania mai are mult sa se caleze pe acest sistem de valori.