Parlamentarii nu scapă nici în gaură de şarpe. Sunt monitorizați la sânge chiar şi de pe smartphone!

Lipsa de activitate a celor pe care i-am trimis în Parlamentul României sau proiectele de lege în exces pe care le propun sunt acum doar la un click distanţă.

Un grup de tineri din Cluj a creat o hartă cu ajutorul căreia românii află toate datele de contact ale celor pe care i-au ales. Deşi o parte dintre parlamentari au văzut aplicaţia ca fiind inutilă pentru că şi pe site-ul celor două camere se găsesc aceste informaţii, multe dintre adresele de e-mail ale acestora nu au mai fost valabile, sunt scrise greşit sau lipsesc cu desăvârşire. Prin urmare, după luni bune, tinerii au putut lansa aplicaţia, care acum poate fi accesată din orice colţ al ţării. În viitor, aceasta va fi extinsă, astfel încât cei care o accesează să poată vedea inclusiv luările de cuvânt, iniţiativele legislative, dar şi numărul de absenţe din Parlamentul României.

CLICK AICI SĂ VEZI HARTA!

Ce spun parlamentarii cărăşeni?

Senatorul Aurel Duruţ, PSD, este de părere că aplicaţia ar putea fi utilă, mai ales că nu are nimic de ascuns. „Electoratul vrea să vadă pe cine a trimis în Parlament, nu e niciun fel de problemă, deşi sinteza se vede şi pe site-ul Senatului, a spus acesta pentru www.expressdebanat.ro.

Deputatul Valentin Rusu, PNL, spune şi el că este utilă. „Tot ce înseamnă transparenţă este foarte bine, pentru că e în folosul cetăţenilor”, a precizat acesta.

Aplicaţia pare a fi utilă şi pentru deputatul Valentin Blănariu, parlamentar neafiliat în prezent, după ce grupul PP-DD s-a desfiinţat. „Mă bucur că au generat o astfel de aplicaţie, mai ales că internetul este acum vital tuturor. Aplicaţia scurtează distanţa, mai ales că oamenii nu se pot deplasa întotdeauna la cabinetul parlamentar. Ce pot să spun? Aştept e-mailuri de la cetăţeni”, spune Blănariu.

Şi parlamentarul din zona Caransebeş, Laurenţiu Tocuţ (PLR), crede că orice creştere a accesibilităţii este o iniţitivă bună. „Îmi verific e-mailul de câteva ori pe zi, iar prin urmare le voi răspunde tuturor celor care îmi vor scrie, mai ales că unii cetăţeni nu pot ajunge la cabinetul meu”, a declarat Tocuţ pentru Express de Banat.

Bucuroşi sau nu de această aplicaţie, electoratul are acces sigur la e-mailurile parlamentarilor, astfel că harta studenţilor din Cluj deocamdată doar accesibilizează comunicarea, dar pe viitor parlamentarii vor putea fi şi monitorizaţi de pe orice telefon mobil, din orice colţ al ţării.