Primarii de municipii din toată țara au venit la Reșița. Cer autonomia locală!

Reuniunea ordinară a Comitetului Director al Asociației Municipiilor din România a avut loc astăzi la Hotelul Best Western Plus Rogge din Reșița.  

Imediat după întâlnirea la care au participat primarii de municipii din zona de vest, dar și membrii Comitetului Director, cei din conducerea forului au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au prezentat care sunt problemele pe care se axează în perioada următoare și pe care încearcă să le rezolve. Cele mai mari supărări ale edililor-șefi sunt legate de lipsa de autonomie, subfinanțare, noul Cod Fiscal sau sentințele date de instanță care le fac grea munca la Primărie.

Președintele forului, Robert Negoiță, a precizat cu acest prilej faptul că AMR își dorește să devină mult mai utilă pentru primarii de municipii și tocmai în acest sens edilii au început primele demersuri pentru înființarea de filiale în fiecare regiune. În rest, nemulțumirile sunt la ordinea zilei, însă Comitetul Director este delegat să poarte constat discuții cu membrii Guvernului în ideea că lucrurile se pot îmbunătăți.

„Avem nevoie de autonomie locală, cerem o cotă din venit mult mai mare, care să fie repartizată primăriilor, de 48 la sută. Procentul a fost undeva la acest nivel în trecut, dar acum este mult mai mic, iar asta înseamnă subfinanțare. Practic, îi cerem Guvernului independența! Desigur, problemele noastre sunt multe, dar printre altele cerem supraimpozitare pe terenurile și clădirile abandonate, pentru că acestea sunt inestetice și creează disconfort”, a declarat astăzi, la Reșița, Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 al capitalei și președintele AMR.

Ideile acestuia au fost susținute și de ceilalți membri ai Comitetului Director, care astăzi au semnat la Reșița două protocoale de colaborare cu Consiliul de Mediere și Ordinul Arhitecților din România.

La finele conferinței de presă, gazda acțiunii, Mihai Stepanescu, le-a oferit primarilor câte un cadou simbolic. Negoiță s-a ales cu cheia orașului, iar președintele executiv al AMR și secretarul forului au primit câte o pictură a Reșiței vechi, realizată de Ștefan Popa Popas.