FOTO. „Nu putem face recepția pentru nicio stradă. Nu cred că lucrarea e gata în termen!”

Pe lângă amenzile de zeci de mii de lei care au fost aplicate până acum firmelor constructoare și plângerile penale, acum edilii-șefi ai orașelor au trecut la măsuri și mai drastice. Nu mai eliberează avize de spargere, ceea ce crește mai mult riscul ca lucrarea de apă-canal să nu fie gata în termenul prevăzut de Uniunea Europeană.

Aceasta este situația Bocșei. Cel puțin, la momentul actual! Primarul Cismăneanțu a luat astăzi la pas 18 străzi pe care a verificat modul în care s-au încheiat lucrările de apă-canal. Deși situația nu poate fi comparată nici pe departe cu celelalte orașe din județ, unde ritmul este chiar și mai lent, conducerea orașului s-a declarat nemulțumită de minusurile grave pe care le-a depistat. Pe unele străzi, de exemplu, deși constructorul susține că a terminat investiția, sunt case „uitate”. Asta înseamnă că deși au fost cuprinse în proiect locuitorii nu beneficiază nici de canalizare, nici de apă la robinete. Prin urmare, nu mare a fost surpriza când una dintre localnice s-a chinuit să care două găleți de apă de câte 10 litri fiecare, reclamând supărată că de când se știe face acest lucru și că nimic nu s-a schimbat în timp.

„Pot spune că parte din problemele ridicate au fost parțial rezolvate, dar nu în totalitate. Procedăm în momentul de față la vizitarea tuturor străzilor care au obținut avize de spargere pe raza orașului. Luăm la pas fiecare stradă, chiar dacă va fi nevoie să aloc o altă zi pentru această investiție. Consider că este important să recepționăm lucrările în realitate și să vedem ce s-a făcut, care sunt nemulțumirile oamenilor și ce lacune are proiectul. La vizita celor cinci străzi de până acum am constatat foarte multe lacune de proiectare. Sper ca în perioada următoare să se rezolve. Este inacceptabil ca o parte dintre locuitori să fie racordați la apă și canal și parte dintre ei să fie omiși că, probabil, cel care a proiectat a făcut-o dintr-un birou. Nu facem concesii, nu recepționăm nicio stradă și la fiecare vă pot asigura că sunt nemulțumiri. Recepționăm cu anexa 2, unde vom trece toate obiecțiile primăriei. Vom da termene să fie amenajate, rezolvate. În cazul în care nu se va întâmpla așa, vom respecta legea, a spus Eugen Cismăneanțu, primarul orașului Bocșa.

Până în prezent, primăria a depus plângeri penale pentru bătaia de joc pe care a depistat-o în oraș și a amendat constructorul cu nu mai puțin de 80.000 de lei. Chiar și așa, ritmul este lent, iar administrația locală trage în acest sens un semnal de alarmă.

„Este un ritm care nu îmi dă garanția că această lucrare se va finaliza. Spre surprinderea mea, beneficiarul direct al acestei investiții, nu știu presiunile pe care le pune, dar în teren nu îl văd. Nu cred că ne putem juca la acest capitol. Discutăm de sume europene, pe care comunitatea europeană le-a pus la dispoziția județului și a orașului Bocșa. Este un motiv în plus pentru care ar trebui să îi acordăm o atenție deosebită. Dacă ritmul va fi același, nu cred că se va finaliza în timp. Prin urmare, nu cunosc termenii contractuali, dar nu cred că va fi un plus pentru Caraș-Severin, ci din contră vom avea foarte multe probleme. Pe de altă parte, nu înțeleg constructorul care, dacă își execută lucrările în timp real, își încasează sumele și merge mai departe. Nu înțeleg de ce acest blocaj. Ceea ce văd în teren este că cetățenii orașului sunt supărați. Proiectul nu este gata pe niciunde. Pot spune că nu este o stradă în oraș pe care să fie finalizată și recepționată lucrarea. Sunt unele unde structura rutieră arată bine, altele unde lasă de dorit și unele unde ar trebui refăcute în totalitate. Toate străzile pe care s-a lucrat au lipsuri, a adăugat edilul-șef pentru reporterii Express de Banat.

Prin urmare, Primăria Bocșa a luat decizia de a nu mai elibera niciun aviz nou de spargere până în momentul în care străzile sparte sunt gata și pot fi recepționate corespunzător, fără nicio obiecție.