În sfârșit! Praful ucigaș, pe masa mai marilor de la „centru”

Problema iazurilor de decantare de la Moldomin, care a declanșat măsura de infringement pentru România, a ajuns în atenția autorităților centrale. Asta, după ani buni în care oamenii s-au îmbolnăvit de cancer, iar țara a ajuns în atenția continentului pentru poluarea transfrontalieră de la Moldova Nouă.

După ani de zile în care s-au făcut promisiuni deșarte, la malul Dunării s-a trecut la fapte concrete. În aceste zile, orașul a primit vizita unei delegații de la „centru”, care a convocat proiectanți pentru identificarea de soluții pentru diminuarea poluării.

„În oraș se află pentru câteva zile domnul Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, dar și Sorin Găman, directorul Minera. Vizita lor durează două zile, iar mâine este convocat la Moldova Nouă primul proiectant. Acesta va trebui să găsească soluții pentru umectarea iazului. Termenul limită pe care îl va primi este finele lunii august. Până la sfârșitul lui 2015 sperăm să fie rezolvată problema poluării, pentru că aceasta este prioritatea noastră”, a declarat Matei Lupu, primarul orașului din Clisura Dunării pentru Express de Banat.

ONG-urile de mediu sunt neîncrezătoare însă în promisiuni. Asta, după ce la Moldova Nouă a fost prezent inclusiv ministrul Mediului, care a garantat că va rezolva situația. Autoritățile sunt de părere că grijile acestora sunt inutile, mai ales pentru faptul că România riscă să plătească zilnic amenzi și să nu mai atragă niciun euro din partea comunității europene dacă problema nu este privită cu seriozitate nici în ceasul al doisprezecelea.