Primării cărăşene şantajabile, conform contractelor încheiate!

Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Intercom Deșeuri Caraș-Severin” a amânat decizia de a dubla prețul cotizației pentru primăriile membre. Preşedintele asociaţiei, primarul Luca Mălăiescu, semnalează însă că administraţiile publice din anumite localităţi cărăşene au încheiat contracte în condiţii defavorabile cu operatori din alte judeţe!

„Am avut şedinţa Adunării Generală și s-a aprobat amânarea majorării taxei de la 1 leu la 2 lei de cetățean pentru primăriile membre în ADI Intercom, până la următoarea Adunare Generală. Fiecare localitate va plăti în funcție de numărul de locuitori. Dacă înainte să fiu președinte criticam foarte mult activitatea ADI Intercom, acum cunosc foarte bine bugetul, cunosc situația și, trebuie să o spun, este un buget foarte mic”, ne-a declarat primarul oraşului Oţelu Roşu, Luca Mălăiescu, în calitatea sa de preşedinte al ADI „Intercom Deşeuri Caraş-Severin“.

La un calcul simplu, dacă Primăria Oțelu Roșu plătește acum 10.000 de lei pe an, la o populație de 10.000 de locuitori, când majorarea taxei va fi aprobată va plăti 20.000 de lei. Mălăiescu spune că va cere sprijinul și Consiliului Județean Caraș-Severin, membru fondator în ADI, care alocă doar 10.000 de lei pe an, spre deosebire de alte Consilii Județene, cum ar fi cele din Timiș, Arad sau Mehedinți, care alocă și câte 200.000-300.000 de lei pe an!

„Într-un fel, Consiliul Județean Caraș-Severin, chiar dacă este membru fondator, nu beneficiază direct de pe urma ADI Intercom, populația o au administrațiile publice, dar cred că ar trebui ca și Consiliul Județean să aloce o sumă mai mare”, este de părere Luca Mălăiescu.

ADI „Intercom Deşeuri Caraş-Severin“ reprezintă toate administrațiile publice din județ, în vederea depozitării gunoiului la Lupac, când se va deschide deponeul ecologic, precizează Mălăiescu. Acesta trage însă şi un semnal de alarmă, de care ar trebui să ţină cont anumite primării cărăşene.

„Nu va putea depune la Lupac nici un UAT dacă nu este membru în ADI Intercom. La Caransebeș este o problemă pe care am discutat-o zilele trecute și cu cei de la Transal Urbis. Ei au un contract de concesiune sau închiriere între Primărie și Transal pe 25 de ani. Primăria Caransebeș nu poate renunța la acest contract până în 2027, dar totodată Primăria trebuie să-și plătească taxa la ADI Intercom, pentru că Transalul nu va putea depune la Lupac, decât dacă Primăria este membră ADI. Ei au spus că depun gunoiul la Drobeta-Turnu Severin. Să știți că în scurt timp, nu va mai dura un an de zile, toate deponeurile ecologice vor fi finalizate și atunci se va întâmpla același lucru și acolo, nu vor putea depune decât primăriile membre în asociația de pe Mehedinți. Și vor fi probleme, sunt primării care au contract cu alți operatori privați și au pe 5 ani de zile, de exemplu. Ele nu vor putea rezilia contractul pentru că nu au avut inspirația, așa cum am avut-o noi, la Primăria Oțelu Roșu, să se stipuleze în contract că el are valabilitate până când se va deschide deponeul de la Lupac. O să fie probleme pentru acei operatori, o să spună că nu-i interesează unde duc primăriile gunoiul, ei vor banii pentru că au contract”, avertizează Luca Mălăiescu, primarul orașului Oțelu Roșu și președinte ADI Intercom Deșeuri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/