„Grădina Raiului” din centrul Caransebeșului

Consilierii locali din Caransebeș au aprobat un proiect de hotărâre care prevede amenajarea și conservarea ruinelor Bisericii Medievale construită în secolele XIII-XIV în orașul de pe Timiș și Sebeș, proiect pentru care se solicită finanțarea în acord cu Axa nr. 3 SUERD, din cadrul apelului de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării.

Prin acest proiect, municipalitatea dorește accesarea unei finanțări nerambursabile care să impulsioneze promovarea culturii, a turismului și a contactelor între oameni, prin proiectarea și realizarea unui edificiu arhitectural cu destinația de a proteja și valorifica ruinele din Centrul Civic, obiectiv din patrimoniul local. Valoarea maximă a finanțării pe care Primăria poate să o solicite este de 5 milioane de euro. Propunerea finală se va concretiza după terminarea elaborării studiului istoric și a studiului geotehnic, corelat cu propunerea conceptului arhitectural peisagistic și studiului structural al investiției.

Propunerea de proiect se bazează pe reinterpretarea funcțională a sitului arheologic și redefinirea acestuia ca obiectiv turistic. Situl arheologic va fi acoperit cu structuri ușoare şi are prevăzut cu un traseu pietonal, care va face legătura cu zona urbană adiacentă printr-o pasarelă. Vizitatorii vor putea observa astfel dintr-o perspectivă inedită fiecare detaliu din interiorul ruinelor și al locului sacru de lângă, unde recent s-a descoperit cimitirul bisericii medievale. Elementul de acoperire va reface simbolic ideea de Grădină a Raiului.