Primăria Timișoara urmează să încheie un acord cu Banca Mondială cu scopul de a restructura sistemul de termoficare. De asemenea, Dominic Fritz a anunțat că amenda primită de Colterm a fost contestată și că directorul companiei a depus o plângere penală la DNA.
Primăria Timișoara a luat decizia de a apela la specialiștii Băncii Mondiale cu scopul de a regândi sistemul de termoficare al orașului, aflat pe pierderi de câțiva ani. În acest sens, Dominic Fritz a anunțat că municipalitatea a început demersurile pentru încheierea unui acord cu Banca Mondială. În baza acestui document, instituția financiară va furniza primăriei o strategie de termoficare și de eficientizare energetică pentru viitor, dar și un plan pentru restructurarea și retehnologizarea Colterm.
„Ne dorim să luăm Banca Mondială ca partener al Municipiului Timișoara și avem încredere că sprijiniți de această instituție, care colaborează cu Guvernul și alte autorități locale, ne vom atinge obiectivul. Vom propune Consiliului Local adoptarea acestui acord care asigură un viitor sustenabil pentru sistemul de termoficare al Timișoarei și nu cârpeli pentru a asigura supraviețuirea companiei, ca scop în sine. Noi schimbăm perspectiva. Nu rostogolim datorii, nu cârpim țevi, nu întreținem Colterm fără limită din bugetul local. Noi ne angajăm să construim un nou sistem de termoficare performant”, a declarat Dominic Fritz.
Concret, în cadrul acestui acord specialiștii Băncii Mondiale vor furniza un plan pe termen scurt, mediu și lung care va permite transformarea companiei într-una care produce și furnizează agent termic în mod ecologic, folosind combustibili alternativi. Conform Primăriei Timișoara, această strategie și parteneriatul cu Banca Mondială va permite companiei să acceseze fonduri rambursabile și nerambursabile în condiții avantajoase, pentru a pune în practică cele stabilite în parteneriat cu Banca Mondială. Valoarea contractului încheiat cu Banca Mondială se ridică la 900.000 lei.
Totodată, primarul Dominic Fritz a anunțat că directorul Colterm, Petre Nenu, a depus, joi, la DNA, o plângere penală pe 11 spețe. Este vorba despre suspiciuni de infracțiuni comise în trecut, identificate în ultimul raport al Curții de Conturi. Dominic Fritz a dat ca exemplu un credit de 35 de milioane de lei, garantat de Primăria Timișoara, luat în condiții extrem de dezavantajoase de Colterm printr-un intermediar care a încasat un comision, suspect, de 600.000 de lei. De asemenea, compania de termoficare a plătit unei firme un avans de un milion de lei, aceasta intrând imediat apoi în faliment.
„Colterm cere procurorilor să investigheze și dacă alte fapte sesizate în raportul Curții de Conturi se constituie în infracțiuni printre care neorganizarea contabilității de gestiune, neefectuarea inventarierii și lipsa evaluării elementelor patrimoniului public și privat, cheltuieli nejustificate, avansuri fără contract pentru prestări servicii nerealizate, nereguli în efectuarea de achiziții asocieri cu persoane fizice și juridice în condiții neeconomice pentru Colterm”, a informat Primăria Timișoara.
Primarul Timișoarei a mai anunțat că directorul Colterm a contestat și amenda de 21 milioane euro primită de la Administrația Fondului pentru Mediu pentru necumpărarea certificatelor verzi și a depus o cerere de suspendare a procedurii la Curtea de Apel.