Primăria Timișoara nu intenționează să aloce niciun leu pentru ca societatea Colterm să poată cumpăra certificatele de poluare aferente anului trecut. Asta pentru că reprezentanții instituției speră că cei de la Comisia Europeană vor decide să suspende achiziționarea lor.
Colterm mai are timp doar până la sfârșitul lunii pentru a achiziționa certificatele de poluare aferente anului trecut. În cazul în care nu se va conforma, societatea de termoficare va primi din nou o amendă uriașă, în valoare de peste 20 milioane de euro, la fel cum s-a întâmplat în anul 2021.
Primăria Timișoara nu intenționează să aloce banii necesari companiei pentru a cumpăra aceste certificate, susținând că prețul lor s-ar regăsi în noul tarif al Colterm.
„Prețul certificatelor CO2 se regăsește în noul tarif al Colterm, calculat după un mod stabilit de ANRE și aprobat de Consiliul Local Timișoara la finalul anului trecut. Reamintim că această obligație, de a achiziționa certificatele CO2 revine Colterm, din banii pe care îi încasează din subvenții și prin facturile pe care le plătesc timișorenii și persoanele juridice abonate la serviciile companiei de termoficare. Primăria Municipiului Timișoara a susținut și susține în continuare Colterm. Doar în aceste primele trei luni ale anului au fost virați aproape 100 de milioane de lei bani publici către Colterm, o sumă absolut record în istoria acestui oraș și care împinge la limită posibilitățile bugetare ale Timișoarei. Dincolo de aceste subvenții pe baza prețului stabilit, Primăria nu are posibilitatea legală de a face cadouri financiare unei companii, fie și ea una publică. Niciunde o companie nu poate rezista stând doar cu mâna întinsă către bugetul unui întreg oraș, așteptând în fiecare săptămână câte o nouă injecție de bani publici care să îi asigure supraviețuirea. Deciziile dificile de a tăia costuri la Colterm trebuie luate de urgență”, au transmis reprezentanții instituției.
Totuși, Primăria Timișoara are speranțe că societatea Colterm va scăpa de plata certificatelor de poluare aferente anului trecut, astfel că a făcut mai multe demersuri către Guvern.
„Pentru a sprijini compania în aceste momente dificile, municipalitatea a făcut demersuri către Guvern pentru a începe negocierile cu Comisia Europeană în vederea suspendării mecanismului de certificate, care a devenit profund disfuncțional. Necesitatea suspendării achiziționării acestor certificate derivă din criza mondială fără precedent de pe piața energetică, cauzată atât de pandemie cât și de conflictul din Ucraina, dar și de faptul că piața acestor certificate este extrem de volatilă în această perioadă, prețul per certificat crescând chiar și de patru ori în ultimii doi ani. Reamintim că lipsa retehnologizării a Colterm din ultimii ani a adus compania în situația în care nu-și mai permite financiar să funcționeze pe baza cărbunelui. Primăria Municipiului Timișoara lucrează împreună cu Banca Mondială la structurarea unei strategii de termoficare a municipiului și la planul pentru iarna viitoare, strategie care va fi prezentată în perioada următoare”, au informat reprezentanții instituției.