Primăria Timișoara, planuri de a aduce în patrimoniul său și turnul de apă din Fabric

Primăria Timișoara vrea să aducă în patrimoniul său și turnul de apă din zona Fabric, cu scopul de a-l pune în valoare. Potrivit viceprimarului Cosmin Tabără, primele demersuri în acest sens au început în urmă cu 12 ani.

În Timișoara se găsesc două turnuri de apă „gemene”. Unul în zona Iosefin, care se află în plin proces de reabilitare și transformare în spațiu cultural, și altul în cartierul Fabric, aflat în paragină. Cosmin Tabără, viceprimarul Timișoarei, anunță că instituția are planuri de a aduce în patrimoniul său și turnul de apă din Fabric, cu scopul de a-l pune în valoare.

Turnul geamăn de pe strada Samuil Micu nr. 16 are o istorie contemporană mai delicată. După ce statul comunist preia frâiele țării definitiv, preia abuziv și Turnul de Apă din Fabric aflat în proprietatea Municipiului Timișoara. Astfel, în anul 1949, acest turn intră în posesia statului român, iar în anul 1975 este trecut în administrarea Muzeului Banatului. Din anul 1976, Turnul de apă de pe strada Samuil Micu nr. 16 din Fabric trece din administrarea Muzeului Banatului în administrarea operativă a Fabricii de Tricotaje ”1 Iunie”, a detaliat Cosmin Tabără.

Viceprimarul Timișoarei susține că instituția pe care o conduce a început primele demersuri pentru ca acest turn să reintre în patrimoniul orașului în anul 2010, prin Direcția de Patrimoniu.

1000x200 dacus 02

Un prim pas se realizează în anul 2012 când prin Hotărârea Consiliului Local nr. 106 se însușește apartenența la domeniul public al terenului pe care este construit Turnul și cele două imobile anexe. Urmează ca într-un curs firesc al lucrurilor și turnul și cele două anexe să reintre în patrimoniul Municipiului Timișoara”, a precizat Cosmin Tabără.

Cele două turnuri de apă din Timișoara au fost construite între 1912 – 1914, pentru compensarea consumului de apă din cursul zilei. Au o înălțime de 52 de metri și erau prevăzute cu un rezervor de 500 mc pentru apă potabilă.

publicitate si promovare online banner maxagro