Atac la justiție prin naționalizarea patrimoniului privat CECCAR. Îngrijorările contabililor timișoreni

În calitate de membru CECCAR Timiș și expert judiciar, consilierul județean USR Raul Olajos face un apel la parlamentarii de Timiș să ia atitudine față de „acest atac la independența unei profesii de peste 100 de ani vechime în România care a stat de pază la aplicarea legii”. Olajos face referire la mai multe amendamente care au fost depuse sub anonimat, de parlamentari PSD și PNL, la legea care reglementează profesia de expert contabil și contabil autorizat prin care s-ar crea cadrul juridic pentru preluarea abuzivă a patrimoniului CECCAR. 

Raul Olajos susține că prin aceste modificări care ar putea fi aduse în lege asistăm la o „versiune OUG 13 în varianta tehnică și indirectă”. Prin amendamentele depuse, explică Raul Olajos, parlamentarii PSD, cu susținerea PNL deturnează scopul inițial al actului normativ, cel de reglementare și punere în concordanță a activității cu interesul public.

„Nu doar că restrânge sfera de activitatea a experților contabil în cadrul expertizelor, prin eliminarea expertizelor fiscale (în 2019 fiind dată Hotărârea 6457 a ICCJ prin care se atestă capacitatea expertului contabil judiciar de a efectua expertize contabile inclusiv cu componentă fiscal), dar blochează prin asta și o serie de expertize în dosare aflate la poliție, DIICOT, parchete, iar reluarea expertizei poate conduce la prescrierea faptelor. Pe lângă toate acestea se mai are în vedere și naționalizarea patrimoniului privat în valoare de aproximativ 50 milioane euro al unei asociații de profesioniști, care și-au construit sedii și instrumente de lucru din cotizații ale membrilor. În calitate de membru CECCAR Timiș și expert judiciar știu foarte bine ce înseamnă să poți profesa liber și să poți stabili prejudicii în dosare penale instrumentate de DNA sau DIICOT fără influență statală. Doar așa s-au limitat abuzurile în administrația timișeană, personal expertizând unele dosare care s-au finalizat cu condamnarea și arestarea, de exemplu a întregului departament de Patrimoniu din PMT condus de Nicușor Miuț., a declarat Raul Olajos.

Prin preluarea patrimoniului, mai spune Raul Olajos, viitoarele expertize judiciare ar putea fi influențate prin dependența profesiei din fondurile publice. Totodată, Ministerul Finanțelor ar vrea să numească administratori în loc de președinți liber aleși de membri.

„Pe această cale fac un apel la parlamentarii de Timiș, atât ai partidului pe care îl reprezint, USR, cât și la parlamentarii altor partide care mai au o fărâmă de respect față de independența justiției și un spirit democratic real să ia atitudine față de acest atac la independența unei profesii de peste 100 de ani vechime în România, profesie care a stat de pază la aplicarea LEGII în țara noastră tot de un secol.”, a concluzionat consilierul județean.