Timișoara, cu un an înainte de titlul de Capitală Europeană a Culturii: „Timișorenii nu merită o asemenea umilință. Treziți-vă!”

sebastian raducanu
po 1000x100px (3)

Senatorul PSD Sebastian Răducanu trage un semnal de alarmă în privința proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Parlamentarul de Timiș spune că orașul nu are nici încrederea, nici energia necesară ori liderii care să schimbe soarta proiectului. Vinovată este, în opinia senatorului, administrația locală „care pare să fi uitat cât de important este acest titlu atât pentru orașul nostru, cât și pentru întreaga țară”.

Parlamentarul critică faptul că autoritățile locale nu au pus la punct niciun eveniment pentru anul titlului și nici nu desfășoară o campanie de promovare consistentă a proiectului.

„În anul 2016 orașul a câștigat titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2023, astfel Timișoara și-a dorit să devină un oraș în care excelența culturală le conferă încredere de sine cetățenilor săi și puterea de a provoca schimbări prin participare și implicare. Istoria ne arată că am dovedit că putem iniția transformări în momente cruciale. Anii au trecut, proiectele au început să apară de la an la an, dar totul părea ca fiind o încălzire pentru 2023. 2021 a fost un an neproductiv pentru proiectul Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Promisiunile au curs și au rămas impregnate în memoria colectivă încă din campania de alegeri locale din 2020, dar rezultatele au încetat să apară. Schimbările politice, incoerența administrativă și incompetența decidenților au contribuit decisiv la anonimizarea acestui proiect.”, a spus senatorul Sebastian Răducanu într-o declarație politică susținută în Senat.

Cu un an înainte de celebrarea titlului câștigat, Timișoara, susține senatorul, nu are nici încrederea sau energia necesară, dar nici liderii care să schimbe soarta acestui proiect.

1000x200 dacus 02

„Toate aceste lucruri se datorează latenței administrației locale, care pare să fi uitat cât de important este acest titlu. Pe lângă faptul că proiectele sunt într-un stand-by continuu, nici pe partea de promovare nu o ducem mai bine. Orașul este slab promovat în rândurile potențialilor turiști, iar lucrurile cu care i-am putea atrage sunt prea puțin scoase în evidență. (…) Din păcate, 2023 bate la ușă, iar proiectul este departe de a fi atractiv pentru turiști. Moștenirea fostului primar al Timișoarei, Nicolae Robu, care cheltuise peste 5 milioane de euro din 2017 pe programe irelevante pentru Timișoara și pentru țară, pare să fi fost acceptată cu brațele deschise de actualul primar Dominic Fritz. Bani mulți, muncă puțină și interes zero. Conceptul «Shine Your Light/Luminează oraşul prin tine!» este sugestiv pentru realitatea trăită. Orașul este luminat doar de bunătatea și frumusețea timișorenilor, iar nu de inspirația, munca și interesul administrației locale.”, a continuat parlamentarul PSD.

Sebastian Răducanu face, în final, un apel la implicare din partea Ministerului Culturii și la supravegherea proiectului îndeaproape. Răducanu are un mesaj și pentru primarul Dominic Fritz și administrația pe care o conduce: „Timișorenii nu merită o asemenea umilință. Treziți-vă! Treziți-vă, măcar acum, pe ultima sută de metri!”

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px