Primăria Timișoara vrea să ridice un stadion de fotbal cu 15.000 de locuri în Calea Buziașului. Robu: „Sperăm că vom reuși să avem și o echipă competitivă”

N-avem echipă, dar vom avea stadioane valoroase. Consilierii locali au aprobat studiul de fezabilitate pentru realizarea unui stadion de 15.000 de locuri, în valoare de peste 100 de milioane de lei, în Calea Buziașului din Timișoara. „Noi nu mai avem fotbal în Timișoara”, a spus consilierul independent Adrian Orza, în timp ce primarul Nicolae Robu speră că orașul de pe Bega va avea din nou o echipă competitivă.

Viitorul stadion ar urma să fie ridicat pe un teren viran, în apropierea fostei întreprinderi Optica. Potrivit documentelor supuse aprobării aleșilor locali, stadionul ar urma să aibă 15.160 de locuri, din care 588 – locuri VIP – și 102 locuri la loje. Tot acolo ar urma să fie amenajate locuri de parcare și un parc. „Stadionul propus va putea găzdui atât desfășurarea competițiilor oficiale de fotbal, cât și pentru antrenamentele echipelor din centrele de copii și juniori. (…) Deoarece în zonă nu se găsesc zone verzi amenajate, destinația de agrement se completează prin amenajarea unei zone verzi – amenajată tip parc – cât și a mai multor parcări.  Realizarea acestora va susține inclusiv nevoile populației care locuiesc în zonă”, se arată în anexa care însoțește hotărârea aprobată de CL Timișoara.

Intenția este ca stadionul să fie amenajat în aer liber, cu teren de iarbă, fără pistă de atletism, având destinații principale organizarea meciurilor oficiale de fotbal, cu public. „Pentru suprafața de joc și zona imediat adiacentă s-au respectat cerințele impuse de organismele internaționale din domeniu, UEFA și IFAB, pentru un stadion  de categoria 4”, se mai arată în documentele proiectului care a întrunit 18 voturi pentru.

Studiul de fezabilitate a fost realizat de Kat Concept Design SRL, din Constanța. Lucrările sunt estimate să dureze un an și să coste 113,23 milioane de lei cu tot cu TVA.

„Noi nu mai avem fotbal în Timișoara”

În cadrul dezbaterilor care au precedat votul asupra proiectului de hotărâre, primarul le-a spus aleșilor locali: „Se înlocuiește un loc care parcă ar fi al nimănui de ani de zile cu un obiectiv care va fi de mare utilitate pentru Timișoara. Noi sperăm că odată ce va exista acest stadion vom reuși să avem și o echipă competitivă, ceea ce presupune un finanțator sau mai mulți finanțatori puternici care să susțină o echipă de fotbal competitivă. Evident că utilizarea stadionului va fi gratuită asigurată pentru toate echipele orașului sau, dacă ne obligă Curtea de Conturi să percepem o anumită chirie – nu știm încă -, atunci ea va fi una simbolică, atât cât ni se cere obligatoriu să fie”.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Lipsa unei echipe de fotbal reprezentativă pentru Timișoara a fost adusă în discuție și de consilierul local independent Adrian Orza. „E important pentru un oraș să aibă sport. Unii au plătit chestia asta urât, legată de susținerea sportului și la vremurile în care Timișoara vibra pentru fotbal. Din păcate, în momentul de față noi nu mai avem fotbal în Timișoara. Există niște echipe care se străduiesc să subziste. (…) Știm cu toții că noi nu mai avem fotbal. Din păcate, începem să nu mai avem nici alte ramuri sportive și pentru orașele din lumea largă sportul reprezintă o chestiune de mare interes local, de apartenență locală. (…) O să votez proiectul ăsta care e pe ordinea de zi, însă mi-ar fi plăcut să continuăm construcția de terenuri la școli, că dacă nu avem totuși echipe de fotbal care să necesite stadioane de mare anvergură, avem elevi care nu au unde să își desfășoare orele de sport”, a spus Orza.

„Nu putem face sport de performanță fără o infrastructură de performanță. Marii sportivi, marii fotbaliști sau majoritatea lor au plecat jucând fotbal în mahala sau între blocuri. (…) Trebuie să avem stadioane și arene de top. Pe lângă fotbalul în sine, aceste temple ale sportului pot fi și temple ale culturii. Oricând, un stadion poate deveni un punct de desfășurare a unor concerte sau festivități culturale cu protecția gazonului”, a fost opinia consilierului liberal Simion Moșiu.

După votul consilierilor locali, urmează redactarea caietului de sarcini, lansarea licitației pentru elaborarea proiectului tehnic și execuție, emiterea autorizației de construire în baza avizelor obținute și începerea efectivă a lucrărilor. Întrebat când ar putea fi funcțional stadionul cu 15.000 de locuri, Robu a spus că în anul 2022, „cu certitudine”.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/