Imobiliarele, explicate și analizate! Vezi opiniile experților cu privire la ultimele evoluții din zona Banat

gif card de energie dacus 1000x100 alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Rată la bancă sau chirie, cresc prețurile la apartamente sau scad? Evoluțiile din piața imobiliară le ridică semne de întrebare potențialilor cumpărători, mai ales celor care își amintesc perioada crizei din 2008. Doi experți în domeniu au oferit câteva lămuriri pentru cititorii Express de Banat despre subiecte de interes ca cele mai recente statistici, stadiul chiriilor, Noua Casă și previziuni.

Voci din zona imobiliară se așteaptă la scăderi ale prețurilor pe termen mediu. Totul depinde de creditarea băncilor. Dacă băncile vor acorda din ce în ce mai puține credite, cererea se va micșora și va trage în jos și prețurile. Marii câștigători sunt clienții care dispun de bani lichizi și vor putea solicita o scădere a prețului.

Există mai multe motive pentru prețurile ridicate într-un oraș față de unul apropiat. Economia dinamică, cererea ridicată și oferta modestă sunt rețeta cel mai des întâlnită. Comparativ cu municipiul Reșița, orașul Caransebeș a cunoscut o creștere mai rapidă a prețurilor și un salt de câteva mii de euro din cauza diminuării numărului de locuințe scoase la vânzare. „Dacă o să comparăm piața imobiliară din Reșița cu cea din Caransebeș, la Reșița au fost mereu mai scăzute prețurile. Din punct de vedere economic, Caransebeșul stă destul de bine dat fiind investitorii care au apărut în zona orașului și faptul că sunt foarte multe firme, de exemplu din Lugoj, care vin și cooptează forță de muncă din Caransebeș asigurând transportul și alte facilități. Întotdeauna, Caransebeșul a fost cu prețurile mai ridicate, sunt mai multe locuri de muncă, facilitățile și oportunitățile sunt altele. Trebuie să recunoaștem că este un Nod Gordian Caransebeșul. Odată cu redeschiderea aeroportului, a fost o gură de oxigen și va fi o gură de oxigen pentru întreg județul”, argumentează directorul SV Imobiliare Caransebeș.

Ce spun experții?

Apartamentele din Timișoara cu cea mai mare scădere sunt cele cu suprafețe mari. Schimbarea nu se simte neapărat în preț, spune reprezentantul imobiliar Raul Chimiveș. „În momentul de față, pe partea de vânzări, a scăzut prețul apartamentelor mari, adică patru camere și uneori trei dacă vorbim de suprafețe mai mari. Au fost afectat cu un procent de aproape 5%, însă nu se resimte neapărat în preț, se oferă discounturi și, uneori, pachete promoționale, mobilă sau locuri de parcare incluse”, a precizat reprezentantul imobiliar pentru Express de Banat.

Județul vecin a trecut printr-o perioadă de stagnare similară din care iese ușor. Viorel Murgoi, directorul SV Imobiliare Caransebeș, consideră că segmentul imobiliar nu a fost afectat foarte drastic și compară criza COVID-19 cu criza financiară din 2008 din punctul de vedere al efectelor asupra pieței. „Pe luna iunie, în Caraș-Severin vorbim de o creștere de 1,5% a prețurilor. Orașele mari ca Timișoara, Cluj sau București au avut creșteri mai semnificative. Tranzacțiile nu au fost în număr extraordinar de mare, dar mult mai bine decât s-a prevăzut. Astăzi avem în față o criză sanitară care afectează într-un fel economia. Dacă o comparăm cu criza din 2008, atunci criza a afectat mai mult piața imobiliară. Segmentul imobiliar nu pot să spun că a fost afectat foarte drastic. A fost o perioadă de stagnare pe perioada celor două luni, martie și aprilie, după care piața și-a dat drumul. La nivel de Caransebeș, toate apartamentele construite de dezvoltatori sunt vândute din faza de proiect. Apartamentele vechi s-au împuținat și, contrar așteptărilor, prețurile au crescut. Dacă raportăm la criza din 2008, atunci a fost o stagnare de aproape un an până a apărut Prima Casă, pe la începutul lui 2009-2010. Lumea a fost sceptică în ceea ce privește creditele bancare și de orice tip”, a explicat Viorel Murgoi.

Chiriile: scad, cresc sau rămân la fel?

Chiriile din Timișoara au scăzut în ultimul timp. Cauzele principale ar fi perioada de vară fără studenți și posibilitatea dată unor angajați, mai ales programatori, să lucreze de acasă. „Am asistat, spre surprinderea mea, la o ajustare a prețurilor chiriilor. Eu zic că o să crească cererea începând din septembrie. Am văzut anunțuri de genul «caut chirie începând din septembrie». Cererea efectivă va crește. Rămâne de văzut cu prețurile. În esență, când oamenii nu prea mai au acces la credite ca să își cumpere apartamente cresc cererea la chirii și prețurile în concordanță. De data aceasta au scăzut atât cererea cât și prețurile, nu cu mult, cu puțin”, a explicat Raul Chimiveș.

1000x100 (3)

Un efect similar s-a produs și în Caransebeș. Tot din cauza desfășurării online a programului de învățare pentru elevi, chiriile au început să scadă. „Se reflectă anul școlar care a fost cum a fost. Foarte mulți copii stăteau în gazdă. A început să scadă prețul chiriilor. Dacă un apartament cu două camere se închiria cu 250 la Caransebeș, acum a ajuns la 200, chiar 180. O garsonieră care se închiria cu 150 a ajuns la 100. În schimb, în 2008 piața chiriilor a fost în floare”, argumentează Viorel Murgoi.

Terenurile, marii câștigători?

Directorul SV Imobiliare Caransebeș a identificat o investiție care niciodată nu a ratat: „Terenurile nici în 2008, nici acum nu au scăzut ca preț, din contra. Acolo unde s-au făcut PUZ-urile terenurilor sau au fost introduse utilitățile, prețurile au crescut. Avem terenuri cu 40 mp în zonele rezidențiale, cum ar fi zona aeroporturilor sau Racovița. Au ajuns la 35-40 comparativ cu 2008 când erau 15€, maxim 20 pe mp. Niciodată terenurile nu au scăzut ca valoare. Din contră. Au stagnat și au crescut”.

Previziuni pentru evoluția pieței

„Consider că o să se redreseze toată situația, și cu prețurile și cu chiriile. Acest lucru îl voi putea spune concret de abia când banca ne va da un răspuns cert legat de metodele de creditare și de condițiile pe care le aplică”, crede Raul Chimiveș.

„Evoluția este benefică. Dacă se vor da normele de aplicare ale noului program bancar Noua Casă și cu cele două plafoane de 40.000 de euro și 140.000 de euro, piața imobiliară va fi încurajată și văd o creștere a prețurilor. Prețul în Timișoara a scăzut cu 0,8%, dar odată cu apariția noului program bancar și finalizarea concediilor, cu măsurile pe care le vor lua  vizavi de economie părerea mea este că se vor îndrepta”, este de opinie Viorel Murgoi.



publicitate Timisoara banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/