Primăria Timișoara are planuri de a realiza un traseu al Revoluției, iar investiția este estimată la peste 4,5 milioane de euro. Municipalitatea intenționează să atragă bani europeni, prin PNRR.
Guvernul a publicat proiectele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în urmă cu câteva zile, pentru care România primește 29,2 miliarde de euro. PNRR a fost depus la Comisia Europeană și urmează două luni în care documentul va fi evaluat pentru a se ajunge la forma finală.
Printre proiectele propuse spre finanțare europeană se numără și unul important pentru Timișoara, o investiție care se ridică la peste 4,5 milioane de euro. Este vorba de realizarea Traseului Revoluției din Decembrie 1989.
„Acest traseu îl vom valorifica prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor fierbinţi ale acelor zile din decembrie 1989: Piața Maria, Podul Maria, Piața Victoriei (zona dintre primărie şi catedrală este una dintre cele mai „fierbinţi” pe harta Revoluţiei), Opera (Palatul Culturii), Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, fostul sediu judeţean al P.C.R. (actuala prefectură), Podul Decebal, Parcul Poporului și ”Complexul Memorial” din Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei. Activități propuse: marcarea și semnalizarea rutei / obiectivelor incluse în cadrul rutei; dezvoltarea de infrastructură la scară mică (puncte de odihnă, locuri de belvedere), ecologizare, igienizare și reabilitare peisagistică a zonelor cu impact negativ”, scrie în documentul trimis de Guvern la Bruxelles.
Municipalitatea își dorește ca traseul Revoluției din Timișoara să devină un brand cunoscut. De asemenea, proiectul prevede marcarea unor evenimente petrecute în Decembrie 1989, precum urma unui glonț, locul unei arestări sau locul din care s-a strigat prima oară „Libertate” sau „Jos Ceaușescu”. Totodată, se intenționează folosirea unor instalații audio-video pentru a reda sunete înregistrate la Revoluție în anumite locuri.
În total, sunt propuse două tipuri de intervenții. Unele complexe, ce cuprind reconfigurarea profilului stradal, refacerea pavajelor și trecerea în subteran a infrastructurii de rețele și iluminat public, și altele punctuale, ce cuprind amplasarea de mobilier urban, refacerea pavajelor la scară redusă, amplasarea de mijloace informative audio-video sau fizice, precum și amplasarea de vegetație.