Primăria Timișoara vrea să majoreze mai multe dări de anul viitor. Va fi reintrodusă și taxa de promovare turistică

Primăria Timișoara intenționează să majoreze mai multe dări începând de anul viitor, printre care și impozitul pe clădiri, dar și taxele pentru eliberarea mai multor documente. Pe de altă parte, municipalitatea timișoreană vrea să elimine 12 taxe speciale și să reintroducă taxa de promovare turistică. 

Un proiect de hotărâre cu privire la stabilirea impozitelor și a taxelor locale în Timișoara pentru anul 2022 a fost pregătit de către reprezentanții primăriei, urmând a fi supus votului consilierilor locali. Noul proiect aduce o serie de modificări, printre care și creșterea impozitului pe clădiri.

Astfel, potrivit reprezentanților instituției, în cazul persoanelor fizice, pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă se propune o majorare a impozitului cu 20%, de la 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii la 0,10%. De asemenea, pentru clădirile nerezidențiale, pentru anul 2022 se propune o cotă de 1,3%, în loc de 0,6%, cât este în 2021.

În 2021, consiliul local a stabilit majorarea, în conformitate cu Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, actualizată, a impozitului/taxei pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietate sau deținute de persoanele juridice cu o cotă adițională de 50% din cota de impozit stabilită. Pentru anul 2022, aceasta se propune și în cazul impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice. Modificarea are ca scop aplicarea aceluiași tratament fiscal privind destinația clădirii (rezidențială/nerezidențială/mixtă) pentru persoanele fizice și pentru cele juridice.”, a transmis Primăria Timișoara.

Totodată, în cazul persoanelor juridice, pentru clădirile rezidențiale se propune o cotă de 0,10%, în loc de 0,08%.

Pentru anul 2022, acordarea bonificației de 10% pentru plata cu anticipație a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren sau a impozitului asupra mijloacelor de transport, datorat pentru întregul an, până la data de 31 martie a anului 2022, se propune doar pentru contribuabilii persoane fizice, spre deosebire de anul 2021 în care bonificația se acordă și persoanelor juridice. În ceea ce privește cazurile de scutire de la plata impozitului/taxei pe clădiri prevăzute în Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, pentru 2022 se propune menținerea acelorași scutiri acordate și în 2021.”, a informat Primăria Timișoara.

celtic transilvania 1000x100px

De asemenea, va crește și taxa pentru eliberarea certificatelor, a avizelor și a autorizațiilor, dar și cea pentru îndeplinirea procedurii de divorț pe cale administrativă. Totodată, va fi majorată și taxa zilnică pentru utilizarea temporară a locurilor publice. Pe de altă parte, Primăria Timișoara vrea să elimine 12 taxe speciale.

Pentru anul 2022 s-a propus reintroducerea taxei speciale «Taxa pentru Promovarea Turistică a Municipiului Timișoara», raportat la evenimentul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.5.5. «Taxa specială pentru salubrizare», prevăzută pentru anul 2021 nu este inclusă în proiectul de hotărâre privind impozitele și taxele locale în Municipiul Timișoara pentru anul 2022, urmând a face obiectul unui proiect de hotărâre distinct, care va fi promovat de Serviciul Managementul Deșeurilor și Salubritate.”, a detaliat Primăria Timișoara.

Proiectul de hotărâre privind stabilirea taxelor și a impozitelor locale în Timișoara pentru anul 2022 poate fi consultat AICI!