Primăria Timișoara pregătește o nouă licitație pentru desemnarea firmei care să preia cadavrele de animale de pe străzi. Primul pas a fost făcut de consilierii locali

Anual, în Timișoara sunt ridicate 550 de animale ale căror cadavre sunt pe spațiul public, fie în urma accidentelor rutiere, fie de altă natură, iar contractul aflat în vigoare pentru prestarea acestui serviciu este pe cale să expire. Consilierii locali au aprobat nota de fundamentare și caietul de sarcini pentru ca administrația să poată da drumul unei noi licitații în urma căruia să fie desemnată firma care să se ocupe de această acțiune. 

Primăria achită anual pentru activitatea de colectare a cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţiile de neutralizare în jur de 50 de mii de lei.

Consilierii locali au aprobat în cea mai recentă ședință de consiliu local studiul de fundamentare, caietul de sarcini și  contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare pentru activitatea de colectare a cadavrelor animalelor de pe domeniul public şi predarea acestora către unităţile de ecarisaj sau către instalaţiile de neutralizare.

„Din analiza modului în care au fost efectuate acţiunile de identificare şi colectare a cadavrelor în ultimii ani s-a constatat că pe raza municipiului Timişoara rezultă adesea cadavre de animale de diferite specii, dar mai ales de câini, pisici, cabaline, bovine şi păsări ca urmare a accidentelor de circulaţie sau de altă natură sau din moartea naturală a animalelor fără stăpân şi a celor rătăcite, ca urmare a nesupravegherii acestora. Colectarea şi neutralizarea tuturor cadavrelor şi a resturilor organice prezintă o importanţă deosebită sub aspect igienico-sanitar, activitate ce trebuie să se facă operativ şi în condiţii de siguranţă deplină. Cadavrele pot proveni în urma evoluţiei unor boli infecţioase sau parazitare, ce conţin agenţii etiologici ai acestor boli. În toate cazurile, chiar şi atunci când cauza morţii a fost de altă natură, neinfecţioasă, cadavrele şi resturile organice constituie un suport nutritiv pentru înmulţirea microorganismelor saprofite şi epifite şi a vectorilor de boli (insecte şi rozătoare). În plus, cadavrele şi resturile de origine animală, prin descompunere, emană produşi volatili cu miros dezagreabil şi afectează mediul înconjurător şi confortul olfactiv al cetăţenilor.”, spun specialiștii din primărie.

Conform caietului de sarcini, prestarea acestui serviciu presupune următorii pași: colectarea cadavrelor de animale de pe domeniul public, depozitarea în cameră frigorifică până la incinerare și neutralizarea cadavrelor prin incinerare într-un incinerator autorizat.

Societățile care se pot înscrie la licitație sunt cele care sunt autorizate de Agenția de Mediu pentru a presta acest serviciu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/