Centrul civic din Jimbolia, reabilitat pe fonduri europene. Autoritățile locale pregătesc proiectul

Primăria Jimbolia intenționează să depună spre obținerea unei finanțări europene proiectul de modernizare și reabilitare a Centrului civic. Valoarea totală a proiectului ar fi de 5 milioane de euro. 

În august 2020, Primăria Jimbolia a întocmit o fișă de proiect de prezentare, în rezumat, a ideii care a fost selectată spre finanțare în octombrie anul trecut. Urmează ca Agenția de Dezvoltare Regională Vest să elaboreze Ghidul finanțatorului și să lanseze apelul de depunere de proiecte pentru Axa 6 – Regenerare urbană, din cadrul POR 2021-2027, în cursul anului viitor.

De asemenea, în februarie anul acesta, primăria a încheiat un parteneriat cu ADR Vest prin care se va asigura finanțarea nerambursabilă a redactării studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru Centrul civic. Acesta ar urma să beneficieze de finanțare nerambursabilă din POAT 2014-2020, în cuantum de 451 mii lei , cu o cofinanțate de 9.210 lei din partea primăriei. Studiile ar trebui să fie gata până la finalul anului, cu toate avizele necesare obținute.

„În creionarea proiectului au loc mai multe întâlniri cu echipa de proiectanți pentru găsirea celor mai bune soluții și vor urma o prezentare a stadiului de elaborare în consiliul local și apoi invitația lansată de dezbatere publică. Dacă toate cele planificate vor decurge în grafic, atunci când în anul 2022 se va deschide finanțarea pe Axa 6 din POR 2021-2027, Primăria Jimbolia va avea deja proiectul tehnic realizat și aprobat de finanțator, urmând să redacteze cererea de finanțare pentru solicitarea unor fonduri nerambursabile de aproape 5 milioane de euro.”, au transmis autoritățile locale din Jimbolia.

Zona propusă pentru modernizare se întinde la Gară până la Strada Albinelor. „Se conturează 3 sectoare distincte: de la Gară până la Strada Calea Timișorii, de aici până la Străzile Lorena/Gh. Doja, de aici până la Strada Albinelor, întreg parcursul fiind pe Strada Republicii. Sunt prevăzute crearea de zone pietonale pentru reducerea numărului de autovehicule care tranzitează zona centrală, crearea de sectoare omogene care să sprijine circulația ciclistă, dotarea zonelor de interes cu echipamente și elemente de mobilier urban integratoare de tehnologie verde ( stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice) și încurajarea colectării selective de deșeuri prin echiparea spațiilor publice cu coșuri de gunoi, pe categorii de deșeuri, regenerarea zonelor verzi prin plantarea de arbori și arbuști și amenajarea de alei care să tranziteze aceste zone.”, se arată în anunțul primăriei.

Pe o anumită zonă se propune eliminarea traficului de autovehicule, cu excepția vehiculelor de aprovizionare pentru care se vor crea condiții speciale de tranzit. Vor fi piste de biciclete, alei pietonale și zone de promenadă. De asemenea, va fi amenajată și o parcare pentru autoturisme, inclusiv pentru cele electrice.

În privința Parcului central, aici se dorește reamenajarea completă, cu noi spații verzi, alei pietonale și un spațiu de relaxare.