Primăria Timișoara intenționează să reabiliteze 3.700 de metri de rețea de termoficare din două zone din oraș. De asemenea, reprezentanții municipalității au și alte planuri privind retehnologizarea Colterm.
Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, a anunțat că în această săptămână, în plenul consiliului local, a fost votat un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea variantei actualizată a studiului de fezabilitate pentru reabilitarea a 3.700 de metri de rețea primară în oraș. Practic, se dorește modernizarea rețelei de termoficare din centrul orașului și zona Lipovei. Însă planurile Primăriei Timișoara privind retehnologizarea Colterm sunt mult mai ample.
„Este doar una din piesele puzzle-ului de termoficare din Timișoara. Rezolvările pentru problemele sistemului de termoficare nu sunt simple și durează, iar acest proces l-am început din acest an. Deja dăm drumul la cel de-al doilea proiect de reabilitare în 7 luni. În ianuarie am emis autorizația de construcție și am început reabilitarea a 30 de km de rețea primară și secundară, în felul acesta vrem să reducem pierderile de 50 de milioane de lei pe care rețeaua de transport și distribuție o produce în fiecare an. Vom veni cu mai multe vești pe tema aceasta în curând. Acum pregătim al doilea proiect de reabilitare, iar al treilea proiect este în lucru în primărie și se pregătește pentru finanțare europeană”, a explicat Ruben Lațcău.
Viceprimarul Timișoarei a precizat că această retehnologizare vine în contextul în care, de aproape zece ani, se pierde tot mai multă căldură pe conducte. Astfel, Primăria Timișoara intenționează să scoată conductele vechi și să pună altele noi și preizolate, să reducă din costurile pentru transport și de mentenanță și să asigure presiunea apei pe rețeaua primară.
„Este doar încă un pas spre a îmbunătăți calitatea vieții din Timișoara. După 10 ani de pierderi și devalizare, hoții de ieri se prefac azi în negustori cinstiți. Asta nu mai ține. Termoficarea din Timișoara va trece printr-un proces masiv de “decăpușare” și eficientizare și sper ca în 4 ani să fim un exemplu pentru întreaga țară”, a adăugat Ruben Lațcău.