Banii de la Guvern pentru reabilitarea Filarmonicii Banatul urmează să fie mutați pentru continuarea lucrărilor la alte trei obiective culturale din Timișoara

Noua conducere a Primăriei Timișoara nu este interesată de proiectul de reabilitare a Filarmonicii Banatul. Astfel, municipalitatea va propune ca banii de la Guvern pentru acest obiectiv să fie mutați pentru continuarea lucrărilor la alte trei investiții culturale deja începute.

Primăria Timișoara intenționează să solicite modificarea OUG 42/2019 care prevede finanțări de la Guvern pentru obiectivele de infrastructură pentru proiectul Capitală Europeană a Culturii 2023. Concret, reprezentanții municipalității doresc alocarea mai multor bani pentru lucrările deja începute la cinematografele Dacia și Victoria, dar și la Centrul Multicultural Mărășești prin scoaterea de pe listă a unor proiecte care încă nu au fost inițiate.

Dorim ca banii care au fost alocați de către Guvernul României prin acea ordonanță de urgență să poată să fie alocați într-o pondere mai mare pentru aceste trei obiective. Cinematografele Dacia și Victoria sunt în lucru și, de asemenea, este și Clinica Mărășești. Practic, dorim să mutăm partea de finanțare înspre acele obiective care vor fi finalizate fie la început de an viitor, fie la sfârșit de an viitor, în așa fel încât să prioritizăm banii pentru obiectivele de infrastructură culturală care chiar pot să fie finalizate și operaționalizate până la început de 2023. Suntem în discuții pe această speță cu Ministerul Culturii și cu reprezentanții din Parlament și va fi promovată practic o modificare a anexei din ordonanța respectivă”, a explicat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, ieri, în ședința extraordinară a consiliului local.

leader board 728 x 90 px

Întrebat de consilierul local PNL Dan Diaconu dacă de pe lista proiectelor finanțate cu bani de la Guvern va fi scoasă reabilitarea Filarmonicii Banatul, primarul Dominic Fritz a recunoscut că așa se va întâmpla, pentru că la acest obiectiv nu au început lucrările.

OUG 42 oricum trebuie schimbată, nu mai este validă pentru că s-a schimbat anul deținerii titlului, s-a schimbat planul. Deci oricum trebuie să schimbăm și lista de infrastructură și suntem în discuții cu ei (n.r. reprezentanții Ministerului Culturii) pentru niște adaptări acolo. Deocamdată, înseamnă că anul acesta nu vom putea absorbi banii prevăzuți pentru Filarmonică. Cele 60 de milioane de lei pe care le vom primi anul acesta trebuie băgate în proiecte în care și avem facturi. La Filarmonică, pentru că proiectantul a întârziat peste un an cu proiectul tehnic care încă nu este gata, nu vom începe lucrările de anul acesta. Ce se va întâmpla anul viitor, cum vom împărți banii va fi în funcție de progresul la obiectivele de infrastructură”, a declarat primarul Timișoarei.

În aceste condiții, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara de ieri au fost votate trei proiecte de hotărâre cu privire la noile cofinanțări pe care primăria le va asigura pentru reabilitarea cinematografelor Dacia și Victoria și transformarea fostei clinici de dermatologie în centru multicultural.