Lucrări în așteptare! Nu sunt bani pentru refacerea digurilor de protecție în zona Lugoj

Proiectul de refacere a digurilor de pe râul Timiș, promis anul trecut, pe sectorul ce traversează municipiul Lugoj, pare să fie compromis pentru o perioadă nedefinită de timp.

Infrastructura de apărare a orașului, șubrezită după cotele istorice din 2020 ale râului Timiș, are nevoie urgentă de reparații pentru impermeabilizarea pereților din beton, care constituie principala linie de apărare în cazul depășirii nivelurilor de atenție. Finanțarea reparațiilor a fost promisă chiar și de ministrul de interne Marcel Vela, care a vizitat orașul în timpul revărsării apelor. Între timp lucrurile au luat o întorsătura nefavorabilă, nici eforturile administrației lugojene de a face diligențele necesare la guvern pentru alocarea banilor nu prea au avut succes. Chiar dacă cei de la Apele Române au anunțat că au deja un proiect, problema cea mai grea rămâne cea alocării banilor necesari.

„Proiectul este făcut, așteptăm aprobarea pentru finanțare. Sunt prevăzute lucrări de consolidare pe ambele maluri, între noul pod pietonal de la piață și până la pasarela din cartierul Cotu-Mic. Sperăm anul acesta ca proiectul să intre pe lista de investiții și să reușim să finalizăm partea de achiziție, iar la anul să se intre în fază de execuție”, a transmis ABA Banat.

leader board 728 x 90 px

Cea mai nevralgică problemă a digurilor lugojene este la zidul de beton din zona Baia Comunală – Ștrand, care trebuie refăcut aproape în totalitate, din cauza eroziunii în timp a materialului din care este construit. Costurile prevăzute pentru consolidarea digurilor pe sectorul interior al Lugojului, conform celor de la Apele Banat, se ridică la circa 1 milion de euro. De asemenea, sunt prevăzute lucrări de întărire a digurilor și în afara municipiului. Anul trecut (an electoral) s-a reușit refacerea breșei din zona Pohalma, însă mai sunt necesare lucrări de înălțare a digurilor pe unele porțiuni.