Primăria Timișoara, buget de două miliarde lei în 2022. Fritz: „Este anul șantierelor”

foto timisoara de sus

Primăria Timișoara a stabilit ce va face cu bugetul pe anul 2022, care se ridică la două miliarde de lei. Mai mult de jumătate din sumă va fi utilizată pentru investiții. Dominic Fritz a anunțat că 2022 reprezintă „anul șantierelor”. Proiectul de buget se află în consultare publică, fiind postat miercuri pe site-ul instituției.

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a prezentat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, bugetul orașului pe acest an. În total, instituția are la dispoziție două miliarde de lei, din care 44% vor fi folosiți pentru funcționare, iar restul pentru proiectele de investiții.

Avem mai multe priorități în acest an, prima fiind de a începe serios să atragem bani din fonduri europene. Anul acesta ne propunem să absorbim 503 milioane de lei din fonduri europene pe proiecte deja semnate. Banii sunt atrași, doar noi trebuie să facem lucrările prevăzute pentru a putea deconta facturile”, a precizat Dominic Fritz.

De asemenea, potrivit edilului-șef, un accent deosebit se va pune pe modernizarea infrastructurii de bază în cartiere, pe investițiile în educație și sănătate, precum și pe pregătirea proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023.

În ceea ce privește șantierele majore, Dominic Fritz a explicat că pe listă se află patru proiecte. Și anume, execuția podului ILSA/ISHO, a pasajului Solventul, modernizarea B-dului Stan Vidrighin și începerea lucrărilor la noua maternitate a Spitalului Municipal Timișoara.

Anul acesta va fi cu siguranță un an al șantierelor. Sunt multe proiecte pe care ori le-am deblocat, ori le-am pornit. Avem proiectul legat de reabilitarea rețelei de termoficare, anul trecut am schimbat 15 kilometri și anul acesta tot atâția kilometri vrem să schimbăm. Mai avem un proiect cu Aquatim, cu care începem reabilitarea a 37 kilometri de rețea de apă și 29 de kilometri de rețea de canalizare. Am prevăzut și 55 milioane lei pentru reparații la străzi și trotuare. Am făcut un calcul, iar cu toate șantierele pe care le deschidem anul acesta, vor fi 27 kilometri de noi piste de biciclete amenajate. Avem și două proiecte mari pe iluminat public”, a explicat Dominic Fritz.

În ceea ce privește domeniul sănătății, Primăria Timișoara vrea să termine în acest an lucrările la noul corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, urmând să fie depus un proiect pe PNRR pentru dotarea unității medicale. De asemenea, la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” se construiește un nou corp și există un proiect privind realizarea unei clădiri pentru secția ATI.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Pentru educație, Primăria Timișoara a prevăzut 123 de milioane de lei, urmând să fie realizate noi corpuri de clădire și să fie reabilitate o parte din cele existente.

Instituția va acorda o atenție deosebită proiectului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. Concret, pentru domeniul culturii primăria a prevăzut 116 milioane lei în 2022. „Majorăm suma pentru programul cultural TM2023. Vom pregăti marele eveniment de deschidere pentru TM2023”, a precizat Dominic Fritz.

Printre altele, edilul-șef a anunțat că primăria va cumpăra și „trei, patru toalete publice automatizate, care știu să se curețe singure. Avem nevoie de așa ceva într-un oraș civilizat, care va avea foarte mulți vizitatori”. De asemenea, pentru „Timișoara verde și curată” au fost prevăzuți aproape 90 de milioane lei. Plantarea de arbori de mari dimensiuni în Piața Libertății, precum și reabilitarea Parcului Rozelor și a Parcului Copiilor se numără printre priorități.

Multă lume mă întreabă care sunt proiectele mele, de ce nu se văd șantierele pe care eu le-am gândit. Explicația este simplă: acele proiecte au nevoie de timp pentru realizarea studiilor, documentațiilor. Noi lucrăm în acest moment la mai multe proiecte mari. Și anume, magistrala verde Șagului, podul Solventul, stații moderne pentru transportul public, traseul Revoluției, reamenajarea Pieței Victoriei, modernizarea cartierului Dacia, zona de agrement metropolitană, macheta digitală a Timișoarei, un nou spital municipal, agroparc urban Ciarda Roșie și regenerarea urbană a Pieței Traian”, a afirmat Dominic Fritz.

Propunerea de buget a fost postată pe site-ul Primăriei Timișoara. Propunerile și întrebările cetățenilor sunt așteptate până la data de 20 februarie, urmând ca în data de 21 februarie, de la ora 17.00, să fie organizată dezbaterea publică online. Cei care vor să participe la dezbaterea online, sunt rugați să comunice adresa lor de e-mail și recomandările la: camelia.crisan@primariatm.ro.

Planul nostru este ca până la data de 1 martie să votăm bugetul în Consiliul Local Timișoara”, a precizat edilul-șef.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/