Procedura prin care primăria aplica impozite majorate și de 400 de ori acelor proprietari de imobile istorice degradate se sistează, a anunțat Dominic Fritz. Decizia are la bază pierderea tuturor proceselor pe care cei supraimpozitați le-au intentat administrației locale.
În 2018, Primăria Timișoara a pierdut toate cele 40 de procese deschise în instanță de proprietarii clădirilor istorice supraimpozitați pentru că nu au îngrijit fațadele imobilelor, susține Dominic Fritz. La fel s-a întâmplat în 2019 (37 de procese) și în 2020 (27 de procese). În desfășurare mai sunt alte 20 de procese.
„În principiu asta (n.r. supraimpozitarea) este o idee pe care o susțin, dar procedura prin care s-au făcut aceste supraimpozitări este una viciată și primăria a fost dată în judecată de mai multe ori de proprietari care au fost supraimpozitați. (…) Această procedură nu este una considerată legală și trebuie să o refacem. Anul acesta nu voi propune consiliului local să emită aceste decizii de supraimpozitare ca să punem la punct această procedură până anul viitor, dar și ca să dăm timp proprietarilor să lucreze la aceste reabilitări.”, a declarat Dominic Fritz, potrivit căruia vor fi acordate, în curând, mai multe facilități pentru susținerea reabilitării clădirilor istorice, pentru că „nu vrem doar să pedepsim dacă nu o faci, vrem să sprijinim dacă o faci.”
Supraimpozitarea clădirilor istorice aflate într-o stare avansată de degradare a fost votată de consilierii locali anual, din 2017. Practic, proprietarii acelor imobile erau obligați să plătească un impozit mai mare, între 200 și 400%, pentru imobilele pe care le dețin.