Primăria Reșița și Aquacaraș, la șantajul celor de la Hidroconstrucția

Cam aceasta ar fi concluzia ședinței operative desfășurată marți la Primăria Reșița cu cei implicați în proiectul POS Mediu de reabilitare a rețelei de apă și canal din municipiu. De altfel, întreaga ședință operativă a avut ca leitmotiv o ceartă generalizată între Dan Petrescu, managerul de proiect al AquaCaraș, Luisa Cristina Cutuca, reprezentantul Hill, consultantul proiectului și Ramona Dragotă, managerul de proiect al Hidroconstrucția SA.

După ce Dan Petrescu a arătat că proiectul este întârziat cu doi ani și jumătate și că abia s-a ajuns la 40% cu lucrările, deși ele trebuiau finalizate pe 31 decembrie 2015, reprezentanții Hidroconstrucția au continuat să susțină că vor banii pe lucrările făcute.

Atât Dan Petrescu, cât și consultantul au explicat că, având în vedere că nu au depus documentele de decontare la timp și nici lucrările nu au fost executate în termen, au fost obligați să fazeze proiectul pe o nouă măsură și că nu vor mai putea face plăți decât după ce acea fazare va fi semnată de către Aquacaraș.

Ceva mai împăciuitor a fost administratorul public Paul Vasile care a încercat să treacă peste aceste frecușuri și a cerut urgentarea începerii lucrărilor pe A. I. Cuza, sectorul de drum ce cuprinde Colegiul „Traian Lalescu” pentru că acum este vacanță și traficul în zonă este mai scăzut. „Cu rugămintea refacerii măcar a unei benzi după terminarea lucrării”, a insistat Paul Vasile.

Răspunsul Ramonei Dragotă de la Hidroconstrucția a fost, însă, un șantaj de joasă speță: „Depinde de când ne plătește beneficiarul ca să refacem măcar o bandă”. Cu alte cuvinte, Hidroconstrucția se preface că nu din propria vină nu s-au încasat banii pe lucrări, ci șantajează Primăria Reșița că va reface ceea ce a spart doar dacă își va primi banii de la Aquacaraș, deși, dacă societatea Aquacaraș nu ar fi reușit să negocieze cu Ministerul Fondurilor Europene fazarea proiectului, cei de la Hidroconstrucția nu ar mai fi luat niciun leuț și ar fi răspuns și în instanță pentru neîndeplinirea contractului.

Cred că așa răspundem miilor de întrebări ale cititorilor noștri de ce lucrările se fac cum se fac, străzile se refac cum se refac și orașul e plin de praf… Ce nu le putem explica cititorilor noștri este de ce Aquacaraș și Primăria Reșița se lasă șantajați de Hidroconstrucția…