Primăria permite amplasarea igluurilor în Timișoara. De ce nu pot totuși funcționa legal, momentan?

Proprietarii de terase din Timișoara nu vor mai fi amendați dacă amplasează igluuri pe domeniul public. Decizia a fost luată de consilierii locali care au amendat hotărârea privind regulamentul pentru funcționarea teraselor. Problema nu este cu totul rezolvată pentru că rata de infectare în orașul de pe Bega este peste 3 la mia de locuitori. 

Consilierii locali au aprobat modificarea hotărârii de consiliu local din 2011, astfel că: „se aprobă modificarea pe perioada stării de alertă a articolului 20 din Regulamentul privind condițiile de desfășurare a activităților de comerț stradal – terase sezoniere pe raza Municipiului Timișoara. Se renunță la penultimul aliniat al art. 20 din Regulamentul privind condițiile de desfășurare a activităților de comerț stradal-terase pe raza municipiului Timișoara, conform căruia «se interzice închiderea teraselor lateral cu orice fel de material»”. 

Modificările au fost realizate la cerința operatorilor comerciali din domeniul alimentației publice, profund afectați de pandemie, pentru a crea posibilitatea de servire a clienților pe terase cu ajutorul unor sisteme de protecție împotriva intemperiilor.

Cei care vor să amplaseze acestei igluuri trebuie să depună o cerere însoțită de un proiect arhitectural ce va fi avizat de Direcția de Urbanism. Proiectul arhitectural trebuie să conține informații privind: lungimea frontului fațadei de la adresa unde se dorește amplasarea acestor sisteme, modul de ocupare al străzii din care să rezulte poziția sistemelor, materialele folosite, culorile, condițiile de utilizare a sistemelor și planul de situație cotat.

„Este interzisă fixarea în paviment sau în peretele clădirilor a acestor sisteme. Stabilizarea acestora se va face prin lestare cu greutăți conform specificațiilor producătorului sau a căror masă va fi calculată de un proiectant autorizat. Sistemele de protecție vor fi însoțite de certificate de conformitate sau vor fi asumate de către un proiectant autorizat. Sistemele se vor dispune fără să depășească limita terasei și fără să afecteze accesul în spațiile învecinate, traficul pietonal sau al autovehiculelor utilitare.”, se arată în documentele care însoțesc hotărârea.

CITEȘTE ȘI: Fritz, despre igluuri: „Funcționarea lor nu e reglementată de primărie, ci de restricțiile naționale”

Primarul Dominic Fritz a admis că modificarea acestei hotărâri nu rezolvă cu totul problema.

„Cu acest proiect încercăm să contribuim partea noastră, ca municipiu, la problemă. Dar din păcate trebuie să fim și sinceri și să recunoaștem că este doar o parte a soluției. Acest proiect de hotărâre prevede că, pe durata stării de alertă, dăm voie să se amplaseze aceste igluuri în oraș și în centrul istoric. În sensul ăsta amendăm regulamentul. (…) Din păcate, asta nu înseamnă că aceste igluuri sunt legale. Nu trebuie doar acordul nostru, avizul nostru pentru amplasare, ci și funcționarea trebuie să fie una legală. Pentru o incidență de peste 3/1.000 de locuitori, din păcate, doar terase care sunt doar cel mult pe jumătate acoperite sunt legale. Viabilitatea acestei soluții depinde de scăderea ratei de infectare în Timișoara, pe care sperăm s-o atingem cât de repede posibil. Nu va fi posibil fără ca fiecare dintre noi să se restricționeze cât de mult se poate și fără responsabilitate. Am vrut să punctez că este oarecum un paradox.”, a declarat primarul Dominic Fritz.

CITEȘTE ȘI: „Sunt tragedii pe care nu le vedem. Aici nu e vorba doar despre HoReCa, ci despre toată lumea”. Zeci de angajați din industria ospitalității au ieșit în stradă, la Timișoara

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/