FOTO. „Sunt tragedii pe care nu le vedem. Aici nu e vorba doar despre HoReCa, ci despre toată lumea”. Zeci de angajați din industria ospitalității au ieșit în stradă, la Timișoara

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Zeci de angajați din sectorul HoReCa au protestat, marți, la Timișoara, nemulțumiți de restricțiile impuse de autorități împotriva răspândirii coronavirusului. Oamenii spun că sunt în pragul falimentului, mulți dintre angajații lor au plecat deja din România, iar ei au căutat soluții să supraviețuiască în ultimul an. În același timp, ei așteaptă și ajutorul promis de Guvern, care nu a venit până acum. 

„Acest sector de activitate este cel mai afectat de pandemie, fiind restricţionat din 14 martie 2020 şi până în prezent. Suntem blocaţi şi aduşi în pragul falimentului, ca urmare a deciziilor autorităţilor, neconfirmate de nicio statistică ştiinţifică. Promisiunile guvernului ne-au dat încredere, dar deciziile au contrazis şi ne-au lăsat fără nicio speranţă. Credit IMM greu accesat, cu multe restricţii, Măsura 1, două granturi au fost un fiasco total, Măsura 3 grant a ajutat companiile de imobiliare, nicidecum antreprenorii, vouchere de vacanţă anulate, proiectul OUG pentru 20 la sută diferenţă din cifra de afaceri s-a redus de la 2,5 miliarde de lei la 1 miliard de lei. Realitatea este că nu există despăgubiri.”, a spus Corina Macri, preşedintele patronatului Ho-Re Timișoara.

„Am achiziționat câteva igluu-uri. Avem lămpi UV care distrug virusul”

Una dintre participantele la protest, proprietara unui restaurant cu terasă în Timișoara spune că a încercat să ia, în această perioadă, cât mai multe măsuri ca să își salveze afacerea.

„Greu, cifra de afaceri a scăzut mai mult de jumătate față de 2019 și anii trecuți. Momentan supraviețuim, dar cu greu. Funcționăm doar cu terasa, încercăm să aducem toate posibilitățile clientului ca să vină la terasă. Am achiziționat și câteva igluu-uri, avem niște lămpi UV și ar trebui ca primăria să informeze că distrug virusul. După fiecare client, lampa funcționează 10 minute, iar spațiul este sigur pentru următorul.”, a spus femeia.

„Am supraviețuit cu bani luați împrumut de la prieteni”

STPT job 1000x200

Un alt proprietar de pensiune spune că a reușit să supraviețuiască în 2020 cu bani luați împrumut de la prieteni.

„Ne descurcăm foarte greu. Suntem la capăt de capăt. Probabil încă vreo două-trei luni și va trebui să închidem și noi. Ca ceilalți 12.000 sau câți sunt până acum. Nu înțeleg ce se vrea. Groaznic. Am supraviețuit cu banii luați împrumut de la prieteni. Nu ai cum să ții un om să servească o ciorbă afară și atunci probabil va merge la mall, că acolo sunt 40 pe mp și nu e pericol.”, a spus bărbatul.

Un alt proprietar din industria HoReCa propune autorităților să facă teste rapide celor care, spre exemplu, doresc să organizeze o petrecere sau un eveniment privat. „Cred că ar fi o gură de oxigen. Și pentru noi, și pentru oameni în general. Socializarea s-a terminat aproape definitiv. Copiii suferă de lipsa de socializare și cred că vom avea mari probleme în viitor. A fost un an foarte greu. Am avut angajați care și-au dat seama că nu o să mai am din ce să îi plătesc și au preferat să plece în străinătate, chiar acum în pandemie. Au chirii, rate la bănci, nu pot să își întrețină familia. Sunt tragedii pe care nu le vedem. Micii producători, aici nu e vorba doar de HoReCa, ci despre toată lumea.”, a explicat un alt participant la protest.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/