Primăria nu va fi o vacă de muls, nici măcar pe timp de criză

Ținând cont de situația actuală în care se află România, primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, spune că va veni în sprijinul locuitorilor urbei pe care o conduce oferind ajutor atât categoriei considerată a fi cea mai vulnerabilă în fața COVID-19 (achiziționarea de produse medicale sau alimentare), cât și cazurilor sociale, evident, în baza unor analize la sânge, avertizându-i pe toți cei reveniți în țară care, în urmă cu câteva luni, își etalau mașinile luxoase pe paginile de socializare, dar care acum solicită ajutor, că instituția pe care o conduce nu va deveni o vacă bună de muls.

„Fiind o situație de urgență, evident, că ne vom orienta să venim în sprijinul categoriilor defavorizate. În această categorie, din punctul meu de vedere și în cadrul legal, intră vârstnicii cu venituri mici și familiile care, din diverse motive, nu au venituri pentru a-și putea susține familia cu cele necesare vieții: alimente și obiecte de igienă personală. Acum, în general, noi cunoaștem situația și întotdeauna am sprijinit aceste categorii, evident, în cadrul legal existent: transportul subvenționat sau alte tipuri de ajutor oferite de primărie, dar, acum, ținând cont de situația creată, au apărut, din păcate, și cetățeni care nu au apelat la noi, fie că lucrau prin oraș fără documente, fie că au fost plecați din țară și au revenit, dar nu au avut nici acolo o situație financiară foarte bună. Au venit fără bani acasă și vin la primărie să solicite ajutor”, a explicat edilul-șef.

Pentru cei care acum clamează că nu au cu ce să-și întrețină familia, problemă care nu a fost adusă în discuție până să apară criza, primarul spune că nu-i va lăsa de izbeliște, însă asta nu înseamnă că bugetul local va fi o poartă deschisă pentru oportuniști: „Noi, de principiu, o să-ncercăm să ajutăm toți cetățenii în această problemă, dar vom fi foarte atenți la cei care solicită aceste ajutoare, deși poate ar trebui să-ndeplinească anumite condiții: să fi fost în evidența noastră, a primăriei, dar ei nu sunt din diverse motive. Cum am spus: fie lucrau fără documente legale și în acel moment nu puteam să-i luăm în evidență pentru că nu le știam statutul, fie au venit de afară, din alte țări prestând acolo anumite munci mai onorabile sau mai puțin onorabile din care își câștigau traiul de zi cu zi și au venit acasă fără niciun ban. Noi așteptăm informațiile de la ei să cunoaștem exact situația pentru că este foarte greu să mergi în preîntâmpinare și să identifici tu la nivel de oraș”.

Marea frustrare a șefului administrației publice locale de la Dunăre e legată de faptul că tocmai persoanele care strigă din răsputeri că nu au cu ce să-și întrețină familia sunt oameni care dețin tot felul de echipamente de ultimă generație, nu neapărat necesare vieții, echipamente de care nu s-au lipsit pentru bunăstarea celor dragi, pe când o parte din cetățenii care într-adevăr nu au nici după ce bea apă au știut să se descurce fără să întindă mâna în fața nimănui.

„Atâta timp cât tu nu ai ce să le oferi copiilor tăi de mâncare, dar în același timp ai anumite bunuri de care ai putea să te desparți, nu neapărat necesare vieții, însă tu nu te desparți de ele, dar vrei totuși să te ajute primăria, evident, nu doar că ne creează nouă o frustrare, însă e și o lipsă de respect pentru cetățenii onorabili care muncesc, care poate au venituri mici câteodată, dar nu au venit niciodată la primărie să solicite ajutor și au renunțat la un televizor smart sau la un telefon de generație nouă sau nu au abonament, au cartelă și folosesc telefonul mobil când au nevoie. E acea stare de frustrare. Foarte mulți cetățeni vin și cer ajutor pe Facebook, dar, în același timp, când intri pe pagina lor de socializare îi vezi afișați la o masă bogată, acum două, trei săptămâni, o lună sau au mașină ori își etalează mobila din casă și ajung, dintr-o dată, când apare criza , într-o situație neplăcută”.

Adrian Torma reiterează ajutorul oferit tuturor în perioada de criză, însă nu garantează că ulciorul va merge la apă și după depășirea acestui moment dacă cei în cauză nu vor vrea din proprie inițiativă să-și revină și să lupte pentru stabilitatea materială de care au nevoie: „Vom fi foarte atenți, vom asigura minimum necesar pe perioada de criză, dar, ulterior, vom renunța să-i ajutăm dacă ei nu se ajută singuri. Categoria principală sunt vârstnicii care acum au restricție de a ieși din casă. Colegii mei din primărie, între orele 09.00-13.00, așteaptă comenzile pentru a merge la farmacii sau la magazinele alimentare din oraș. Am preluat și ieri și astăzi și vom prelua în fiecare zi solicitările dânșilor și, imediat după ora 14.00, facem livrările către cetățeni cu cele comandate, evident, și aici, cu cele necesare și utile unei vieți pe moment de criză”.

Ajutorul Primăriei Moldova Nouă va fi gratuit?

Social-democrat de la malul Dunării dă de înțeles că toți cei care vor fi sprijiniți de administrația publică locală pe timpul perioadei de criză pot fi de ajutor comunității oferindu-și ajutorul fie și la igienizarea domeniului public: „Deci, mi se pare normal că dacă ei apelează să îi ajutăm, noi trebuie să cerem un minimum în schimb pentru că, oricum, vor sta în casă sau nu au alt job și dacă avem nevoie de ei: de bărbați sau cei care pot munci din familie, să vină, să ne ajute să igienizăm domeniul public, să facă acest lucru pentru comunitate, ținând cont de context. Ulterior, dacă se încadrează la ajutorul social, îi vom încadra sau chiar de acum, dacă se încadrează, îi vom încadra la ajutorul social și pentru anumite munci pe care le putem presta cu cei de la ajutorul social să-i vedem pe teren, nu doar să ceară ajutor. Adică noi le oferim cele necesare, iar, ulterior, ei stau acasă și nu fac nimic”, a mai ținut să precizeze Adrian Torma, primarului orașului din Clisura Dunării.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/