Primăria nu este alergică la problemele lugojenilor! Sezonul ambroziei, gata de start

Lugojenii sunt expuși anual efectelor alergene ale ambroziei, plantă extrem de dăunătoare, care se înmulțește nestingherită pe terenurile din municipiu și împrejurimi. Municipalitatea a rezolvat anul trecut această problemă… din condei, după ce în luna iulie, pe timpul inspectării terenurilor de pe UAT Lugoj, Primăria a stabilit că nu au fost identificate suprafețe împânzite de ambrozie.

Practic, administrația locală a constatat atunci că ambrozia de care se plâng lugojenii este invizibilă, lucru care a stârnit un val de indignare printre cei care au grave probleme de sănătate din pricina plantei. Abia în cel de-al doisprezecelea ceas, la finalul lunii septembrie 2019, Primăria Lugoj a organizat, în parteneriat cu ANPM Timiș, o campanie de eradicare a ambroziei de pe terenurile aparținând domeniului public, prin efectuarea unor lucrări de cosire a terenurilor invadate de ambrozie.

Anul acesta, pentru lugojenii cu probleme de sănătate lupta se dă pe două fronturi, aceștia fiind nevoiți să se păzească de polenul ambroziei, dar și de COVID-19, în fața căruia este încă nevoie de precauție. Singura speranță spre mai bine rămâne aceea ca administrația locală să gestioneze mai bine situația decât a făcut-o în anii precedenți.

„De luna aceasta vor începe controalele pe teren. Cei care au ambrozie în intravilan vor fi somați să o taie, iar planta care este pe domeniul public va fi tăiată de Serviciul Sere și Spații Verzi. Problema este că întotdeauna multă ambrozie este pe terenuri care sunt ale CFR, ANIF, Apele Române, unde nu poate cosi Serviciul Sere și Spații Verzi, și care nu au răspuns la adresele noastre când le-am pus în vedere situația.”, precizează Cristian Galescu, viceprimarul Lugojului.

Potrivit legii, persoanele fizice și juridice trebuie să desfășoare anual, până la data de 30 iunie, lucrări de întreținere a terenurilor precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei. Dacă această obligație este neglijată, vor primi inițial un avertisment. Ignorarea avertismentului duce la aplicarea unei amenzi între 750 și 5.000 de lei, în cazul persoanei fizice, sau între 5.000 și 20.000 de lei, în cazul firmelor.

Alergia la polenul de ambrozie se manifestă cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome cutanate, inclusiv urticarie și angioedem, putându-se ajunge și la manifestări similare celor apărute în șocul anafilactic.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/