Medic din Lugoj: „Chiar și acum, cineva care nu a purtat mască și nu a crezut în această boală se zbate între viață și moarte în compartimentul ATI”

untitled design set 970x90 px

Dr. Dan Cliciovan, medic primar anestezist și de terapie intensivă, este noul coordonator al Compartimentului ATI de la Spitalul Municipal din Lugoj. Aflat în prima linie a luptei contra coronavirusului, medicul lugojean urmărește cu atenție starea de relaxare prematură care i-a cuprins pe unii concitadini, după trecerea de la starea de urgență la cea de alertă.

„Se pare că în acest moment lucrurile merg într-o direcție bună. Numărul de cazuri este în scădere, inclusiv la spitalul din Lugoj, dar este prea devreme să ne relaxăm total. Riscăm să pierdem tot ceea ce s-a realizat până acum și să revenim la starea de dinainte, ba chiar mai rău. Celor care nu cred sau care se lasă influențați de zvonurile care circulă pe net, aș fi vrut să le pot arăta prin ce au trecut pacienții pe care i-am avut pe secție. Cei internați s-au lămurit cât de periculos este virusul.”, avertizează dr. Cliciovan.

Pentru a conștientiza opinia publică, medicul lugojean dă un exemplu, cu respectarea condițiilor impuse de deontologia profesională: „chiar și acum, cineva care nu a purtat mască și nu a crezut în această boală se zbate între viață și moarte în compartimentul ATI al SML. Este cu traheostomă, respiră printr-un tub traheostomic. Pe timpul zilei este conștient, acum este ceva mai bine, are momente când poate respira și fără ventilație mecanică. Dar nu poate menține respirația pe tot parcursul zilei, iar noaptea e intubat permanent, uneori e agitat, își pierde cunoștința. În momentele de luciditate, ne-a spus că nu a crezut în virus, nu s-a protejat, dar… acum crede cu siguranță!”, a declarat dr. Cliciovan.

publicitate ziar expresb 1000x100

Precizăm că traheostomia sau traheotomia este o intervenţie chirurgicală prin care se asigură respiraţia bolnavului direct printr-un orificiu creat la nivelul traheei cervicale.

Medicul lugojean adaugă că „rata de supraviețuire a pacienților care ajung să fie intubați la ATI este foarte mică, inclusiv în țările dezvoltate. Nu trebuie creată panică, dar astea sunt statisticile, asta trebuie să știe lugojenii”.

El mai transmite, în special celor care suferă de boli de inimă, care au diabet sau tensiune arterială ridicată, precum și celor de peste 65 de ani, să nu se joace cu riscurile, să evite contactul cu alte persoane, să păstreze distanța, igiena strictă și să poarte mască.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/