Primăria Lugoj, bună de plată pentru indolența cetățenilor

colectare retim

Aprobarea tarifelor Retim Ecologic Service SA de colectare separată și transport separat al deșeurilor a dus la discuții aprinse între consilierii locali.

Daniela Țepeș, consilier USR, a deschis discuțiile cu o observație: „Am observat că în Articolul 9 din proiectul de hotărâre se propune dublarea tarifelor pentru cei care nu colectează selectiv, atât pentru utilizatorii casnici, cât și pentru persoane juridice. Aș vrea să scoatem acest articol și vă spun și de ce. La colectarea colectivă, cum e la blocuri, nu se poate stabili pentru cine este acest tarif dublu. Am pățit de multe ori: tomberoanele sunt în stradă, oamenii de la alte blocuri trec și aruncă gunoi în tomberoanele noastre. Dacă altcineva încalcă regulile, cum se poate stabili cine suportă sancțiunile? S-ar ști exact doar dacă tomberoanele respective ar fi cumva sub cheie și s-ar ști exact ce blocuri le pot utiliza”.

Daniela Țepeș a încheiat spunând că e normal ca Retimul să aplice sancțiuni, dar nu prin aplicarea acestei prevederi, care „este o măsură abuzivă”, din moment ce nu se știe clar cine a încălcat regulile de colectare.

Viceprimarul Adrian Serendan a adăugat că și cei de la case sunt în aceeași situație. Tomberoanele se scot seara și până dimineața, la ridicare, acolo se aruncă sticle de băutură, doze de bere și alte deșeuri de către trecători.

Nu e primul dezacord dintre administrația lugojeană și Retim

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

În replică, primarul interimar Bogdan Ștefan Blidariu a spus că „Municipiul Lugoj face parte dintr-o structură asociativă, ADID, care a aprobat forma proiectului pe care noi îl supunem azi la vot. Dumneavoastră puteți propune un amendament, îl întrebăm pe domnul secretar dacă este legal și votăm în consecință. Noi avem mai multe divergențe cu Retimul și în momentul de față sunt discuții. Suntem amenințați cu contestarea în instanță a unui proiect de hotărâre prin care le-am permis utilizatorilor persoane fizice, cărora li s-a reziliat contractul, să încheie contracte individuale. Retim nu e de acord nici cu asta”.

„Punem oamenii în situația de a-și face dreptate singuri, pentru o nedreptate pe care o votăm acuma. Își vor cheltui banii cu avocații și nu vor fi puțin procese.”, a insistat Țepeș, din moment ce nimeni nu poate aduce dovezi în instanță cine sunt făptașii.

Primarul Blidariu a arătat și reversul medaliei, adică nemulțumirile administrației locale și rațiunea pentru care a fost introdusă acea prevedere: „municipiul Lugoj este amendat anual, ca să spunem așa, cu o anumită taxă, având în vedere că nu colectăm selectiv. Plătim foarte mulți bani din bugetul local din cauză că cetățenii nu colectează selectiv. Să știți că Retimul își recuperează aceste sume de bani de la municipalitatea Lugojului, sunt sume foarte mari, de ordinul sutelor de mii de lei, pentru faptul că nu colectăm selectiv. Acest articol a fost introdus tocmai pentru a diminua cheltuielile. Noi plătim, ca municipiu, pentru indolența celor care refuză să colecteze separat. Asociațiile de proprietari au încheiate contracte cu Retim. Oamenii nu respectă regulile și plătește Primăria. E un lucru normal și civilizat în 2023: colectați selectiv!”. Doar în anul 2022, suma plătită de Primărie la Fondul de Mediu a fost de 294.000 de lei.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/