Primăria îi împrumută pe timișoreni să își reabiliteze clădirile istorice: 10 ani cu ipotecă plus facilități

explo 1000x200

Dominic Fritz anunță că primăria lansează programul de reabilitare a clădirilor istorice din Timișoara. Prin acesta, proprietarii imobilelor vechi ar urma să fie sprijiniți de municipalitate, prin consultanță și cofinanțare, să își repare fațadele și acoperișurile caselor. 

Vor putea accesa fonduri, prin acest program, proprietarii imobilelor istorice din cartierele Cetate, Iosefin și Piața Traian. În acest sens, primăria va înființa un departament care va acorda consultanță tehnico-economică și care va prelua și analiza dosarele depuse pentru finanțare.

„Anul trecut ne aflam tot în Traian și vă spuneam că vom debloca un program important pentru timișoreni, care ar putea schimba total fața Timișoarei, mai ales în perspectiva deținerii titlului de Capitală Culturală Europeană. Este vorba despre programul de reabilitare a clădirilor istorice cu sprijin al Primăriei Timișoara. Vorbim despre un program care ar fi putut să înceapă de acum zece ani, însă a fost blocat. În ultimele luni am lucrat împreună cu Paula Romocean și aparatul primăriei la deblocarea acestuia și vom prezenta un proiect de hotărâre care va schimba regulamentul de sprijin financiar.”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Propunerea lui Dominic Fritz este ca imobilele înscrise individual pe lista monumentelor istorice sau situate în ansambluri istorice să beneficieze de: 20% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de „grant”, finanţare nerambursabilă acordată de autoritatea administraţiei publice finanţatoare în cadrul programului, iar 80% din valoarea lucrărilor eligibile – sub formă de contribuţie financiară – finanţare rambursabilă acordată de autoritatea publică finanţatoare în cadrul programului. Sumele ar urma să fie restituite de proprietari în termen de 10 ani, în baza unui contract de ipotecă imobiliară.

De asemenea, proprietarii imobilelor situate în situri istorice vor beneficia de: 50% din valoarea lucrărilor eligibile – contribuţie financiară rambursabilă (sumele vor putea fi restituite în termen de 10 ani, în baza unui contract de finanțare), iar 50% din valoarea lucrărilor eligibile – sub formă de contribuţie proprie a proprietarilor de apartament/apartamente din clădirea ce urmează să se reabiliteze prin program, din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari şi/sau din alte surse legal constituite. Nu se acordă finanțare persoanelor juridice.

Sunt eligibile lucrările de reabilitare a fațadei, inclusiv schimbarea tâmplăriei, și reabilitarea acoperișului, inclusiv sistemul pluvial. Costul cu întocmirea documentației tehnice este suportat în totalitate de proprietari.

„Legat de riscul seismic, factorul care a blocat programul anterior, am stabilit că se va acorda finanțare proprietarilor clădirilor cu risc seismic 2 și 3, excepție fiind cazul în care expertul constată că sunt necesare lucrări de consolidare care condiționează executarea lucrărilor de reabilitare. După executarea acestor lucrări de consolidare, clădirea va fi eligibilă pentru finanțare. Nu se acordă finanțare pentru grad de risc seismic 1.”, a explicat consilierul local Paula Romocean.

Facilități de care ar urma să beneficieze timișorenii care își refac fațadele imobilelor istorice

Indiferent că apelează sau nu la această finanțare, persoanele fizice sau juridice care vor reabilita imobilele din zona de acțiune prioritară ar urma să beneficieze de mai multe facilități: certificatul de urbanism și autorizația de construire pentru executarea lucrărilor de intervenție vor fi scutite de taxă și se vor elibera, în regim de urgență, în cel mult 15 zile de la data înregistrării solicitării; scutirea de la virarea cotei de 0,7% şi a cotei de 0,1%, după caz, către Inspectoratul de Stat în Construcții, precum şi a cotei de 0,5% către Casa Socială a Constructorului, din cheltuielile cu lucrările de intervenție; scutirea de la plata impozitului pe clădiri/taxei pe clădiri pe o perioadă de 5 ani consecutivi, cu începere de la data de întâi ianuarie a anului fiscal următor în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor.

Acordarea facilităţilor se face cu condiția exprimării acordului în scris cu privire la realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie conform programului, menţionând sursele de finanţare – proprii sau prin solicitarea de contribuţie de la bugetul local.

Noul program de reabilitare a clădirilor istorice intră în dezbatere publică pentru 30 zile, apoi va fi supus votului consilierilor locali.

banner 970 x 250