Primăria Băile Herculane are conturile blocate! Datoria depășește 350.000 de lei

Din cauza unor restanțe, Banca Comercială Română a pus poprire pe conturile Primăriei Băile Herculane. Primarul Cristian Miclău dă asigurări că poprirea nu va afecta plata salariilor și funcționarea instituției, ci doar plata altor obligații financiare și fiscale, până la achitarea sumei de 378.941,41 lei, consemnată în această poprire.

Banca Comercială Română S.A. este principalul investitor și deținător al unor obligațiuni pe care Primăria Băile Herculane nu le-a achitat la timp. În anul 2006, orașul Băile Herculane a emis obligațiuni municipale în valoare de 3.150.000 lei conform Prospectului de Ofertă Publică Primară de Vânzare. Plata acestora a fost una normală până în anul 2009, iar din iunie 2009 s-au efectuat doar plăți parțiale reprezentând „cuponul” și rata de principal aferentă scadențelor ce au urmat, astfel că, la data de 31 decembrie 2014, Primăria Orașului Băile Herculane înregistra o restanță totală în valoare de 897.944,33 lei, din care 466.956,00 lei principal restant și 432.886,37 lei dobândă restantă explică edilul orașului stațiune.

Când BCR a emis primele somații de plată în 2014, nu s-au mai efectuat plăți, iar Bursa de Valori București delistează emisiunea de obligațiuni cu probleme «Băile Herculane» simbol (BHR20), după ce această emisiune a fost pe lista de monitorizare în ultimele 6 luni, iar Primăria nu a numit un agent de plată, potrivit unui comunicat. Investitorii în obligațiunile emise de Băile Herculane au rămas cu buza umflată, după ce Primăria nu le-a mai achitat nici dobânda, nici principalul, începând cu 2009. În decembrie, Autoritatea de Supraveghere Financiară l-a amendat cu 10.000 de lei pe fostul primar al orașului Băile Herculane, Nicușor Vasilescu, pentru că autoritatea locală nu a informat investitorii cu privire la incapacitatea de plată a cupoanelor și ratelor de principal, iar unii dintre investitori au apelat la instanță, ca să își recupereze banii”, spune Cristian Miclău.

De la preluarea mandatului, primarul Cristian Miclău a reluat plata acestor obligațiuni, cât și a dobânzilor restante, primul ordin de plată fiind în iulie 2016 cu suma de 100.000 lei. De atunci s-au mai făcut plăți în valoare totală de 795.000 lei, dar insuficient pentru a se ajunge la zi cu aceste datorii istorice.

Acum avem conturile blocate de către Banca Comercială Română S.A., principalul investitor și deținător al acestor obligațiuni. Această poprire nu va afecta însă plata salariilor, ci doar plata altor obligații financiare și fiscale, până la achitarea sumei de 378.941,41 lei. Primăria Băile Herculane este în continuare încrezătoare că va trece cu bine și peste acest impediment de natură financiară așa cum a mai trecut și peste altele din 2016 și până în prezent, reușind să facă față tuturor nevoilor de finanțare de care are mare nevoie orașul nostru”, a declarat primarul Cristian Miclău.

Fostul primar Nicușor Vasilescu spune că din 2015 a fost suspendat și doar în 2014 nu a achitat în totalitate aceste obligațiuni pentru că a avut o serie de proiecte în implementare care necesitau fonduri.

Eu am preluat în 2008 de la fostul primar Ion Oprescu Primăria cu 88 de miliarde de lei vechi datorie, printre care și aceste obligațiuni de 31,4 de miliarde de lei vechi, iar 16 miliarde de lei vechi erau datorii către furnizori. Am redus din cheltuieli până în 2015 când am fost suspendat. Vina nu este a mea că actualul primar nu și-a făcut un grafic. Eu am avut proiecte în implementare, am dispus măsuri de reducere a cheltuielilor, măsuri de disponibilizare oameni cu schemă de personal de sub 70 angajați la Primărie de la 320 cu tot cu asistații sociali. Am eficientizat Primăria, am ajuns la un fond de salarii de 2 miliarde de lei vechi, astăzi au depășit 5 miliarde și jumătate de lei vechi fond de salarii. Ține de primar cum se gospodărește”, ne-a declarat fostul primar Nicușor Vasilescu.