Față în față cu asiguratorii și cu autoritățile locale, locatarii din blocurile afectate de explozie și-au clarificat nelămuririle. Familiile asigurate vor beneficia de reparații totale, iar cele care nu au nici măcar asigurarea obligatorie vor primi bani suplimentari de la administrația locală.
Explozia petrecută la începutul acestei săptămâni a deschis o serie de probleme mai vechi cu care se confruntau cetățenii. Pe lângă problema recuperării sumelor de la firmele de asigurări, s-a constatat că un număr de locatari din blocurile avariate nu dispun nici de asigurarea obligatorie prevăzută de lege. Din familiile aflate în apartamentele afectate, 13 apartamente au asigurare suplimentară și vor beneficia de reabilitare totală a apartamentului. „În termenul cel mai scurt, cei care au asigurări vor primi banii să își refacă locuința așa cum a fost înainte. Cei cu asigurări vor fi despăgubiți la valoarea reală a apartamentului, stabilită de evaluator”, a precizat Vasile Cocoșilă, directorul unei companii de asigurări. Procedura s-a împotmolit la un document ce trebuia să ajungă de la Primărie la firmele de asigurări, acesta fiind retrimis astăzi. Se estimează că la sfârșitul săptămânii viitoare banii vor ajunge la oameni. Mai mult decât atât, bătrâna decedată în urma exploziei, presupusa vinovată, beneficiază de o clauză în contractul de asigurare în care este specificată suma de 5500 de euro ca răspundere civilă, sumă ce va fi împărțită la păgubiți în cazul în care se confirmă faptul că de la ea a pornit explozia.
Contrar asigurărilor din partea firmelor că oamenii își vor primi banii, deputatul PSD Ioan Benga, prezent la ședință, a subliniat faptul că acele companii ar trebui să se gândească să ofere mai mult, dată fiind situația delicată. „Sunt curios dacă aceste firme de asigurări care au făcut o grămadă de bani pe spatele oamenilor vor ajuta mai mult. Sponsorizează și organizează diferite acte de caritate, acum ar fi cazul să facă același lucru”, a explicat acesta.
7 octombrie, ziua expertizei
În cazul locatarilor care nu și-au asigurat niciodată apartamentul, primarul Mihai Stepanescu a explicat faptul că aceștia ar fi trebuit amendați. „Nu am pus în practică acest sistem, însă cetățenii care nu au asigurarea obligatorie ar trebui amendați. Cu toate acestea, în funcție de tipul de asigurare și de pagubele făcute la apartamente, le vom da oamenilor mai mulți bani”, precizează edilul-șef. Astfel, chiar și cei fără asigurare vor beneficia de ajutor din partea autorităților sau chiar din partea anumitor instituții care și-au exprimat dorința să îi ajute pe oameni cu sume de bani. În urma evaluării realizate de specialiștii din Primărie, suma necesară refacerii blocului a ajuns la peste 200 de mii de euro, bani ce vor fi primiți de la Guvern odată finalizată expertiza. Aceasta va fi gata luni, 7 octombrie, iar oamenii vor afla dacă se pot întoarce în apartamentele lor. Tot atunci, la apartamentele în care se va putea locui, vor ajunge cei de la utilități pentru a-i lega din nou la rețeaua de apă și canalizare, de curent și de gaz.