Cele două seturi de alegeri câștigate de liberali în 2019, la care se adaugă și doborârea Guvernului Dăncilă, nu reprezintă elemente suficiente care să-l determine pe unul dintre primarii PNL din Caraș-Severin să candideze pentru un nou mandat. Acesta preferă să fie motivat de fapte concrete ale noii echipe aflate la guvernare și mai puțin de entuziasm.
Declarat câștigător al alegerilor locale din 2016, din partea Partidului Național Liberal, primarul comunei Berliște, Nicolae Orăvicean, încă se mai gândește în privința unui nou mandat pentru șefia instituției pe care actualmente o conduce, chiar dacă astăzi partidul din care provine se află la butoanele Palatului Victoria: „De obicei, administrațiile publice locale sunt foarte entuziasmate atunci când partidul din care provin se află la putere. Ați văzut acest entuziasm și la PSD, și la PNL. Eu sunt deja cu prea multă învățătură în spate ca să nu fiu cu picioarele pe pământ și să nu aplic acea maximă conform căreia: «La pomul lăudat să nu te duci cu sacul». Mai bine să ai așteptări mai mici, iar apoi să ai parte de surprize plăcute”, a ținut să aducă în atenția publicului edilul.
În privința Guvernului Orban, Nicolae Orăvicean reiterează ideea potrivit căreia acesta este „condamnat să guverneze bine”, însă mai mult decât atât, primarul consideră regândirea tuturor instituțiilor ca fiind o problemă stringentă care nu mai poate să aștepte.
„Inerția instituțională în România și nivelul foarte scăzut de competență și de pregătire constituie o mare problemă pentru oricare decident politic. Cetățeanul poate nu observă, dar noi, care lucrăm cu instituțiile, ne dăm seama cât de jos au ajuns acestea din punct de vedere valoric. Mai jos nu știu unde mai putem coborî cu nivelul acesta. Se tot vorbește de o reformă instituțională, dar reforma, multă lume nu înțelege, înseamnă că poți schimba și ceva din rău în mai rău. Trebuie regândite toate instituțiile, începând cu ministerele până la instituțiile de la nivel județean etc.”, a explicat edilul-șef pentru expressdebanat.ro.
Scepticismul primarului liberal cu privire la viitoarele alegeri are legătură și cu lipsa unei comunicări permanente între autoritățile centrale și cele locale, primarul fiind de părere că într-un anume fel se văd problemele unei comune de la București, acestea căpătând o cu totul altă turnură în momentul în care se efectuează o vizită în teritoriu.
De asemenea, „înghețarea” organigramelor reprezintă un alt aspect care ridică un mare zid în fața dezvoltării unei comunități: „Lucrurile trebuie regândite din temelii, inclusiv la primării. Nu poți să mergi mai departe dacă nu ai în organigramă post obligatoriu, bugetat cu sprijinul Guvernului pentru dezvoltare locală. Noi am creat ca departament, dar eu lucrez cu aceiași oameni. Nu poți să-i împovărezi pe aceiași oameni cu o mie și o sută de responsabilități, dar legea vine și te încarcă”.
Singurele lucruri care-l vor determina pe edilul cărășan să continue lupta pentru dezvoltarea comunei Berliște se rezumă la următoarele aspecte, după cum însuși le explică: „În decizia mea va juca un rol important modul în care noul guvern își va face treaba, precum și modul în care se regândeşte funcționarea unei primării: regândirea organigramei, a bugetării. Adică ce trebuie să asigure puterea centrală pentru ca noi, la nivel local, să ne putem descurca”, a concluzionat primarul din Berliște, Nicolae Orăvicean.