Primarii mai multor localități din Timiș în care nu s-a înregistrat până acum niciun caz de îmbolnăvire cu COVID-19 vor acționa preventiv în perioada care precedă alegerile locale și sunt pregătiți pentru o campanie atipică.
Pandemia schimbă regulile jocului în campania electorală de dinaintea alegerilor locale din septembrie. Primarul comunei Chevereșu Mare – localitate în care până acum nu a fost confirmat niciun caz de coronavirus – spune că nu mai e necesară nicio campanie. Marcel Muia conduce primăria de 20 de ani.
„Faptul că nu s-a înregistrat niciun caz de coronavirus nu se datorează administrației, ci cetățenilor care respectă ce li s-a transmis. Am evitat organizarea evenimentelor cu mulți participanți. Am limitat intrările în biserică, chiar dacă au fost înmormântări. Ne-am ferit. (…) Nu trebuie să facem nicio campanie. Omul te cunoaște, ce să dăm banii pe prostii, mai bine cumpărăm măști și le dăm oamenilor decât să dăm banii pe afișe, bannere, flyere. O să cumpărăm zilele următoare cel puțin 1.000-2.000 de măști, pe care le distribuim gratuit.”, a declarat Marcel Muia.
Primarul de Pișchia, comună cu 3.200 de locuitori, are aceeași opinie. „Noi am făcut ce trebuia să facem: să respectăm măsurile întocmai. Secretul e ca oamenii să înțeleagă că lucrurile sunt destul de grave și e mai bine să prevenim decât să ajungem în carantinare sau să ne pierdem locurile de muncă. (…) Pentru mine e aceeași campanie. Nu în campanie iți faci lucrurile, ci în timpul mandatului. Campania e doar o chestie de definiție. După patru mandate nu cred că mai e cazul să mă lansez”, a spus Ioan Sas.
Și Remetea Mare e zonă liberă de COVID-19. „Ne-a ferit Dumnezeu, e mai presus decât noi și sperăm să nu avem niciun caz. La biserici se menține distanțarea, toată lumea e cu măștile pe față, în magazine se intră doar cu măști”, a declarat Ilie Golubov.
Edilul local apreciază că nici nu ar mai trebui să existe, spre exemplu, evenimentele cu lansări ale candidaților în alegeri. „Eu îmi fac campanie zi cu zi. Din ziua votului eu sunt tot în campanie. De 30 de ani. Cel mai bine – cum se întâmplă. Să nu se mai facă lansări. Lumea dacă ne știe, să ne aprecieze, dacă nu, să ne arunce la coșul de gunoi”, a precizat Golubov.
„Mai bine să se fi amânat alegerile. Mi-e frică că se vor înmulți cazurile de îmbolnăvire”
Fără niciun caz de îmbolnăvire cu COVID-19 este și localitatea Topolovățu Mare, aflată la 33 kilometri de Timișoara. Aflat la primul mandat, primarul Ovidiu Doța și-a exprimat o îngrijorare în contextul organizării alegerilor locale. „Părerea mea e că era mai bine să se fi amânat alegerile. Mie mi-e frică că se vor înmulți cazurile. Transmiterea ștampilei din mână în mână… să dezinfectezi după fiecare persoană după ce votează… mâna pe clanță… cei 8, 9 câți sunt în comisie – eu unul, dacă aș fi pus președinte de comisie, nu m-aș duce pentru că te expui foarte mult”, a spus Doța.
Primarul a povestit și ce măsuri a impus în comuna pe care o conduce de la declanșarea pandemiei.
„Poliția a supravegheat tot, cu cei de la ISU. După ce s-a terminat starea de urgență noi am trimis o scrisoare de mulțumire oamenilor, am distribuit și niște măști de protecție și i-am rugat să respecte distanța și toate cele. Serviciul nostru social a ținut legătura cu cei mai expuși – persoanele în vârstă. Cum am fost profesor la școală și multora le-am fost și diriginte, m-au sunat ei și mi-au spus. Am avut un caz din Anglia, a venit la aeroport, a completat hârtia și pe drum înspre comună m-a sunat și m-a anunțat că vine acasă, stă în izolare. Cea mai mare chestie care ne-a ajutat, din prima zi de când s-a instituit starea de urgență, le-am făcut mii de hârtii ca să nu îi amendeze și le-am dus la magazine. Am discutat cu cei de la magazine și nu i-au lăsat fără mască. Medicilor de familie le-am făcut rost de combinezoane, mi-a trimis un prieten din Germania, și le-am distribuit și mănuși, măști, dezinfectant ca să meargă acasă la oameni, la cei în vârstă, erau unii la pat și medicii de familie au refuzat la început să se ducă de frică și pentru că nu aveau echipamente”, a explicat Doța.
Potrivit celei mai recente raportări făcută de Grupul de Comunicare Strategică, în Timiș s-au confirmat, în ultimele 24 de ore, 58 de noi îmbolnăviri cu COVID-19. În același interval de timp a fost raportat un deces.