FOTO. Presiuni pentru înăbușirea revoltei de la UEM. Se intră în grevă generală!

 

Mai puțin de jumătate dintre profesorii universității reșițene au participat astăzi la greva de avertisment care a avut loc în amfiteatru. Sindicaliștii au pus absența masivă pe seama presiunilor făcute.  

Doar 67 dintre angajații universității au avut curajul să participe la mișcarea de protest inițiată de Sindicatul FIRES din cadrul Universității „Eftimie Murgu”. Deși cei mai mulți dintre colegi și-au dat acordul pentru o astfel de mișcare de protest, majoritatea a preferat să fie absentă din „Aula Magna”, iar pentru această decizie sindicaliștii au avut o explicație. „Numărul celor prezenți în amfiteatru este mult mai mic. Acest lucru nu se poate pune pe seama faptului că nu au fost ore, ci pe baza unor presiuni mai directe sau indirecte”, a declarat liderul sindical Cristian Rudolf.

În ciuda numărului mic de profesori, decizia luată astăzi este una extremă. Se va ajunge la greva generală. „Urmează ca până mâine, la ora 12.00, să așteptăm răspunsul Ministerului (N.R. cu privire la alocarea bugetară pentru plata salariilor), iar dacă răspunsul nu este pozitiv voi depune la conducerea universității un anunț prin care se spune clar că începând cu data de 28 începe greva generală, din a doua parte a zilei”, a adăugat acesta.

La momentul actual, UEMR are 172 de angați, dintre care 93 sunt cadre didactice, iar diferența este formată din personal auxiliar și nedidactic. Practic, nemulțumirea angajaților este că de aproape trei luni nu și-au primit salariile, după ce fondurile universității s-au epuizat la jumătatea anului, iar Ministerul Educației și Cercetării refuză să aloce alți bani din cauza motivelor penale din vara lui 2015.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157660192260375″]

„Sunt tristă, sper că se va găsi o soluție, dar chiar nu știu care va fi aceasta. Singurul lucru pe care îl putem face este să continuăm greva, eventual să declanșăm greva generală. Dacă doamna contabil-șef spune că s-ar putea primi finanțare … Este foarte trist să stăm de două luni de zile fără salarii. Sunt profesori care au credite, sunt bolnavi și atunci este foarte greu să exiști”, a spus Codruța Hamat, profesor în cadrul UEMR.

Traversăm momente complicate, este important să existe solidaritate, este important ca Reșița să aibă universitate mai departe. Facem ceea ce putem să facem prin prerogativele pe care le are Senatul. În egală măsură, susținem colegii din sindicat și cred că împreună cu cei din conducere și cei de la minister vom găsi soluții astfel încât acest an să se încheie fără grevă și cu oameni încrezători, în așa fel încât universitatea să își continue activitatea”, a precizat și profesorul Marius Miloș, care este și președintele Senatului.

Povestea cu fuziunea cu UVT nu este încă acceptată de toți profesorii, iar părerile le sunt împărțite pe această temă.

Rămâi cu Express de Banat și vezi soluția extremă găsită de cei care dezaprobă desființarea UEMR!  

Comments

  1. Rudolf Cristian says:

    Doresc sa multumesc prin prezenta postare acestui cotidian pentru articolul publicat si pentru multele fotografii realizate, care, sunt de parere ca au surprins bine starea de spirit a colegilor mei, participanti la greva de avertisment. Indiferent de parerile mele personale, doresc exprim sincere sentimente de recunostinta fata de colegii participanti la greva de avertiment, pentru sprijinul acordat, precum si fata de reprezentantii presei care au fost prezenti alaturi de noi.

    Cu stima,

    Lect. Univ. Dr. Cristian Rudolf
    Presedinte Sindicat FIRES din UEMR

  2. andy says:

    Problema a plecat de la un management absolut defectuos, bazat pe cantitate si nu pe calitate. Scopul unei universitati (mai ales cu o dotare de exceptie dpdv tehnic) e sa aduca bani din finantari de la stat si mai ales din finantari private, prin participare la proiecte ka care sa fie angrenate cadre didactice si studenti de exceptie. Nu a fost cazul la UEMR, pentru ca promovarea cadrelor didactice s-a facut in primul rand pe afinitati si pe nepotism. Ca urmare calitatea actului educativ a ajuns scazut forte mult. O alta problema a fost reducerea numarului de studenti. In aceste conditii, tot datorita incapacitatii de gestionare a situatiei, s-a distrus competitia la nivel de studenti, prin promovarea acestora indiferent de performanta. Acum e prea tarziu sa se mai poata reface ceva.

  3. doar eu says:

    studentii va sunt alaturi ! Stam prost la orice capitol aici la Resita, mai ales la capitolul salarii unde aici muncim pe rupte pentru 800-900 lei iar la Lugoj-Timisoara-Caransebes sunt salarii de 1300-1400 lei …. e penibil dar asta e Resita, transformata de unii si altii intr-o ruina, mi-e dor de Resita mea! Nu de Resita hotilor !

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/