Medicina de familie a fost dată uitării și de Guvernul PNL, susțin doctorii, nemulțumiți de faptul că sectorul nu a fost sprijinit în perioada pandemiei, cu toate că stă la baza sistemului de sănătate. Președintele Societății Timiș de Medicină de Familie susține că adevăratele probleme din sistem au ieșit la suprafață în contextul epidemiologic actual.
„Medicina de familie are un istoric de peste 10 ani de subfinanțare cronică și de această dată iată că se demonstrează importanța acestui sector. În toată Europa medicina de familie reprezintă baza unui sistem medical modern. În România a fost permanent subfinanțată, iar medicilor de familie le-a fost atribuit un mic procent de 6,7%. În medicina primară sunt tratate peste 80% dintre consultațiile medicale care au loc în țara noastră. Această pandemie a scos la suprafață multe adevăruri ale sistemului medical din România. Adevăruri dureroase. Vedem cu toții că sistemul terțiar începe să aibă foarte multe probleme din cauza lipsei de circuite funcționale, așa cum există în toate țările civilizate. Cu toate că au fost aceste spitale acreditate de diferite instituții care au luat foarte mulți bani pentru aceste acreditări, se pare că aceste acreditări nu au avut niciun rost. Cred că este momentul reconstrucției sistemului sanitar românesc pentru a putea face față”, a spus Mihai Iacob, președintele Societății Timiș de Medicină de Familie.
Reprezentanții medicilor de familie din Timiș au mai spus că dezinfectantele și materialele de protecție încă lipsesc din cabinete, iar autoritățile centrale nu fac decât să încarce sistemul cu proceduri birocratice.
„A intervenit faimoasa ordonanță de guvern, 180, care practic nu ne sprijină cu nimic. Întăresc de fapt un sistem birocratic în care noi trebuie să completăm hârtii și să le dăm mai departe direcțiilor de sănătate publică. Noi sperăm și avem toată încrederea în inteligența și înțelepciunea autorităților centrale, în rezolvarea acestor probleme, astfel încât să vină în sprijinul medicinei de familie din România cu protocoale de lucru, cu idei de lucru, cu acele materiale de protecție, nu cu câte cinci, șase ordonanțe de guvern pe zi. Medicii de familie din România au ajuns să studieze, să devină juriști, iar juriștii să facă medicină la nivel guvernamental”, a mai spus Mihai Iacob.