Grindeanu: „Nicolae Ceaușescu a lăsat pe zero datoria externă. Am ajuns, în 30 de ani, la 34% și într-un singur an am sărit la 47%”

Prim-vicepreședintele PSD spune că PNL este incapabil să guverneze și că gradul de îndatorare al României a ajuns la 47%. Criticile social-democratului se îndreaptă spre măsurile Guvernului liberal luate în economie, dar și în domeniile sănătății și educației. 

Sorin Grindeanu a subliniat că în domeniul economic, măsurile luate de Executivul Orban în pandemie sunt dintre cele mai slabe, iar datoria României a ajuns la 47%.

În toate țările UE s-au luat măsuri de stimulare a economiei. România a luat cele mai slabe măsuri. Aproximativ 2,5% s-a investit în a trece această perioadă. În schimb, maestrul Cîțu, marele ministru al Finanțelor a împrumutat, într-un an de zile, aproximativ 25 de miliarde de euro. Eu nu cred că i-ați văzut, nu știm unde s-au dus. În noiembrie anul trecut, gradul de îndatorare al României era de 34%. În noiembrie 2020, gradul de îndatorare este de 47%. De la Revoluție, de când cu toții știm că Nicolae Ceaușescu a lăsat pe zero datoria externă, am ajuns în 30 de ani la 34% și într-un singur an am sărit la 47%. Suntem țara cu cele mai slabe măsuri de stimulare a economiei din Uniunea Europeană. (…) La sumele împrumutate doar anul acesta vom ajunge fiecare român să plătim aproximativ 1.300 de euro. E datorie publică. Totodată, pe fiecare ramură importantă din economie există minus. Suntem în cădere economică. O singură ramură e pe plus, dar este cel mai mare plus după Revoluție: sistemul bancar are cel mai mare profit în acest an și există o singură explicație – împrumuturile pe care le ia domnul Cîțu și care sunt doar în acest an în sumă de aproximativ 25 de miliarde de euro.”, a declarat Grindeanu.

„Școala online nu este o soluție pentru copii”

Potrivit social-democratului, o altă ramură în care guvernul a luat măsuri nepotrivite este educația. „Suntem singura țară din Uniunea Europeană care are școlile închise. Școala online nu este o soluție pentru copii. Acum sunt aproximativ 1 milion de copii care nu pot să facă școală online. Mai un pic este un an de zile de când acești copii nu fac școală. Asta este pregătirea. Sunt sigur că în acest sistem ar trebui să respecte modelul european. De o lună domnii din PNL și USR PLUS nu merg la muncă la Senat. Nu se prezintă. Nu vor să facă cvorum pentru că pe ordinea de zi este legea privind alocațiile copiilor și dublarea.”, a mai spus Grindeanu.

Și, în fine, sănătatea. Bucureștiul, spune prim-vicepreședintele PSD, este singura capitală din Uniunea Europeană care nu mai are capacitatea de a-și trata pacienții. „Cu ce s-a pregătit Guvernul PNL ținându-ne în case două luni? La Timișoara, ATI e plin. Am văzut unde sunt, din păcate, depozitați, iar acesta nu este cel mai fericit cuvânt, cei care au decedat. Vedem că Bucureștiul e singura capitala europeană care nu mai are capacitate de a-și trata pacienții și îi trimite în altă parte. Asta este imaginea. Ni s-a trasat de la Cotroceni că avem un platou. Nu mi se pare că ne aflăm într-un platou și v-as ruga să vedeți că zilnic crește numărul decedaților. Ăsta nu e platou. E platou în mintea lui Iohannis și a lui Orban.”, a concluzionat Grindeanu.

(E)